Comunicat închidere proiect

CONFERINŢA DE ÎNCHEIERE A PROIECTULUI

PROMOVAREA IDENTITĂŢII CULTURALE ROMÂNEŞTI ÎN BĂLŢI PRIN CONSOLIDAREA MEDIULUI CIVIC LOCAL”

Asociațiile Eurocentrica și Convergențe Europene (ACE) au organizat, sâmbătă, 3 octombrie, în municipiul Bălți din Republica Moldova, conferința de încheiere a proiectului „Promovarea identităţii culturale româneşti în Bălţi prin consolidarea mediului civic local”, care a fost implementat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

În cadrul proiectului, au fost desfășurate cursuri de formare pentru 15 membri ai unor ONG-uri active din Bălţi, grupate în două module: „Idei şi bune practici în domeniul realizării proiectelor cu fonduri nerambursabile” şi „Curs de calificare în profesia de expert accesare fonduri de coeziune şi structurale europene” (curs acreditat ANC). Activităţile de formare s-au desfăşurat la Bucureşti, în perioada 29.08-05.09.2015. Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile la adresa http://www.eurocentrica.ro/proiecte/identitate-culturala/comunicat-deschidere-proiect.

La conferința de la Bălți au luat parte membri ai mediului asociativ local, cei 15 participanți la cursurile de formare de la București, reprezentanții asociațiilor Eurocentrica și Convergențe Europene, șeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, dl. Nicolae Uncuță, precum și Consulul General al României la Bălți, dl. Mihail Baciu.

În deschiderea evenimentului, Consulul General al României, Mihail Baciu, a subliniat importanța desfășurării unor astfel de proiecte pentru mediul asociativ din Bălți, cu atât mai mult cu cât în această parte a Republicii Moldova societatea civilă românească are nevoie de cât mai mult sprijin. De asemenea, diplomatul a asigurat că Bucureștiul, prin proiecte proprii sau prin intermediul ONG-urilor, va continua să susțină orice inițiative de natură să consolideze democrația, să profesionalizeze localnicii activi și să promoveze principiile europene, în special diversitatea etnică și culturală.

Reprezentanţii Eurocentrica și ACE, de asemenea, i-au încurajat pe cei prezenți la conferință să vină cu propuneri de proiecte menite să contribuie la dezvoltarea și consolidarea mediului asociativ din Bălți, punând astfel în aplicare cunoștințele acumulate în cadrul cursurilor de formare la care au participat în România.

Totodată, organizatorii proiectului le-au înmânat celor 15 ONG-iști care au luat parte la cursurile de la București certificatele de absolvire a cursurilor şi au încheiat 8 protocoale de colaborare între Eurocentrica și ACE, pe de o parte, respectiv Centrul Regional CONTACT, AO Consult Nord, AO Caroma Nord și AO Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane, pe de alta. Reprezentanții organizațiilor participante la eveniment și-au luat angajamentul ca, în continuare, să depună eforturi comune în vederea desfășurării unor proiecte viitoare în interesul comunităților și al beneficiarilor pe care îi reprezintă.