Stiri‎ > ‎

AFP: Franţa şi Polonia au experimentat dispute similare cu cea din România privind reprezentarea la UE

postat 12 iun. 2012, 22:46 de Contact Eurocentrica   [ actualizat la 12 iun. 2012, 22:47 ]
Franţa şi Polonia s-au confruntat, în trecut, cu polemici similare cu cea existentă în România, între preşedinte şi premier, privind reprezentarea ţării la reuniunile europene.

AFP prezintă situaţia din România, unde Parlamentul a adoptat declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru, şi nu preşedintele, trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

"Decizia, care nu are caracter constrângător, riscă să îl nemulţumească pe preşedinte, care a reprezentat permanent România la summiturile europene după 2008", apreciază AFP.

"Polemici similare au avut loc în Franţa, în timpul mandatului preşedintelui François Mitterrand şi celui al premierului Jacques Chirac, apoi, între Chirac, devenit preşedinte, şi premierul Lionel Jospin", precizează agenţia de ştiri franceză, reamintind că Jacques Chirac şi Lionel Jospin au asistat de mai multe ori împreună la summiturile Consiliului European.

"Şi Polonia s-a confruntat cu o situaţie similară în timpul mandatului preşedintelui ultraconservator Lech Kaczynski, care nu a ezitat, în 2009, să închirieze un avion pentru a se deplasa la Bruxelles, în contextul în care premierul liberal Donald Tusk încerca să îl împiedice să asiste la un summit al Consiliului European", observă AFP.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments