Stiri‎ > ‎

Agenda Digitală: 65% din populaţia UE utilizează internetul

postat 1 iun. 2011, 00:52 de Contact Eurocentrica

Comisia Europeană a publicat, recent, o tabelă de marcaj care indică nivelul performanţei Uniunii Europene şi a statelor membre în ceea ce priveşte realizarea obiectivelor convenite ale Agendei Digitale pentru Europa, după primul an de la lansarea acesteia.

„La un an de la lansarea Agendei Digitale observ că s-au făcut progrese. Cu toate acestea, este necesar ca statele membre, sectorul industrial, societatea civilă şi Comisia să-şi sporească eforturile în vederea maximizării potenţialului Agendei de a menţine nivelul competitivităţii europene, de a stimula inovarea şi de a crea locuri de muncă şi prosperitate (…)”, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabilă pentru Agenda Digitală.

Tabela de marcaj indică progrese satisfăcătoare în ceea ce priveşte utilizarea uzuală a internetului, care a crescut rapid, atingând un procent de 65% din populaţia UE (obiectivul fiind de 75% până în 2015). Grupurile dezavantajate, cum ar fi persoanele cu mai puţine studii şi vârstnicii, utilizează  şi ele internetul într-o mai mare măsură, ponderea lor crescând de la 42% la 48%, ceea ce face posibilă atingerea obiectivului de 60% stabilit pentru 2015. Ponderea persoanelor care nu utilizează internetul a scăzut de la 30% la 26% din totalul populaţiei.

Totodată, dintre cetăţenii UE, 40% îşi fac cumpărături online, procent care include 57% dintre internauţi. În opt ţări din UE, mai mult de jumătate din populaţie îşi face cumpărături online.

Tabela de marcaj indică progrese şi în ceea ce priveşte E-guvernarea, 41% dintre cetăţeni utilizează aceste servicii, iar jumătate dintre aceştia au transmis formulare completate online. Planul de acţiune privind guvernarea electronică va contribui la realizarea obiectivului stabilit pentru 2015, şi anume utilizarea serviciilor de e-guvernare de 50% dintre cetăţeni şi de 80% dintre întreprinderi.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/ade_scoreboard_2011_ro.htm
Comments