Stiri‎ > ‎

Agenda digitală: Nou regulament care să faciliteze semnătura electronică transfrontalieră

postat 5 iun. 2012, 02:01 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană (CE) a propus noi norme care să faciliteze efectuarea în condiții de securitate a tranzacțiilor electronice transfrontaliere în Europa.

Propunerea de regulament vizează să garanteze că persoanele fizice și firmele pot utiliza propriile sisteme naționale de identificare electronică pentru a accesa servicii publice în alte țări UE în care sunt disponibile sisteme de identificare electronică. Totodată, creează o piață internă pentru semnătura electronică și serviciile de încredere online conexe, garantând că aceste servicii funcționează la nivel transfrontalier și că au același statut juridic ca procedurile tradiționale bazate pe hârtie. Astfel, economiile care devin posibile datorită achizițiilor publice electronice vor fi maximizate.

Propunerea respectă pe deplin sistemele de identificare naționale și preferințele statelor membre care nu dețin sisteme de identificare naționale. Le permite statelor cu un sistem de identificare național să participe la sistemul european sau să rămână în afara acestuia. După ce un stat membru notifică faptul că dorește să participe la sistemul paneuropean, acesta trebuie să ofere, prin intermediul identității electronice, același acces la serviciile publice pe care-l oferă propriilor cetățeni.

Regulamentul propus nu obligă statele membre UE să introducă și nu obligă persoanele fizice să obțină cărți de identitate naționale, cărți de identitate electronică sau alte soluții de identitate electronic.Totodată, regulamentul nu introduce o identitate electronică europeană și niciun fel de bază de date europeană și nu facilitează și nu impune un schimb de informații personale cu alte părți.

Ambele elemente ale regulamentului – identitatea electronică și semnătura electronică – vor crea un mediu de reglementare previzibil care le va permite firmelor, cetățenilor și autorităților publice să interacționeze într-un mod securizat și comod. Aceasta va conduce la creșterea eficienței serviciilor publice și private online, a afacerilor electronice și a comerțului electronic în UE.

Sursa: Comisia Europeană

Comments