Stiri‎ > ‎

Alimente: Comisia propune clarificarea normelor referitoare la statutul polenului în miere

postat 21 sept. 2012, 06:06 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere de modificare a normelor referitoare la miere
în vederea clarificării naturii efective a polenului, în urma unei hotărâri preliminare a Curții Europene de Justiție. În conformitate cu standardele internaționale ale OMC, propunerea definește polenul ca fiind un constituent natural al mierii, nu un ingredient al acesteia. Curtea de Justiție și-a întemeiat interpretarea pe directiva privind mierea care datează din 2001 și a calificat polenul ca ingredient al mierii, argumentând că polenul se găsește în miere mai ales datorită intervenției apicultorului. Cu toate acestea, propunerea Comisiei recunoaște că polenul este un constituent natural și nu un ingredient al mierii; acesta intră în stup ca urmare a activității albinelor și se regăsește în miere indiferent dacă apicultorul intervine sau nu. Prin urmare, întrucât polenul este considerat a fi un constituent natural al mierii, normele UE în materie de etichetare, care impun o listă de ingrediente, nu se aplică.

Propunerea Comisiei nu va afecta concluzia Curții în ceea ce privește aplicarea legislației referitoare la OMG-uri în cazul polenului modificat genetic din alimente. În special, propunerea respectivă nu modifică concluzia Curții potrivit căreia mierea care conține polen modificat genetic poate fi introdusă pe piață numai în cazul în care face obiectul unei autorizații eliberate în conformitate cu legislația. În plus, vor fi, de asemenea, aplicabile normele în materie de etichetare referitoare la prezența OMG-urilor în alimente. De asemenea, propunerea are drept obiectiv alinierea competențelor de executare conferite Comisiei în Directiva 2001/110/CE privind mierea cu cele introduse prin Tratatul de la Lisabona.

 
Articol preluat de pe site-ul Comisiei Europene.

 

Comments