Stiri‎ > ‎

Analiză CE: Meditaţiile - o industrie de miliarde de euro în Europa. În România, părinţii dau 300 milioane de euro anual pe cursuri suplimentare

postat 7 iun. 2011, 01:04 de Contact Eurocentrica

Şcolarizarea "în particular" este o afacere în plină expansiune în Europa. Părinţi din Franţa şi Germania cheltuie peste 3 miliarde de euro anual pe cursuri suplimentare celor oferite de şcoli copiilor lor. În România, familiile plătesc anual 300 milioane de euro pe meditaţii, se arată într-un raport realizat la comanda Comisiei Europene. În ciuda miliardelor plătite astfel profesorilor particulari, multe state lasă acest sector nereglementat, astfel încât meditaţiile au loc frecvent în afara domeniului de impozitare al Guvernului, arată studiul, care avertizează: lăsat nesupravegheat, fenomenul va avea un impact social de puternică divizare între clasele sociale.  

Un raport realizat la comanda Comisiei Europene şi citat de Reuters arată care este impactul socio-economic al fenomenului reprezentat de meditaţii. Tendinţa de a plăti ore în plus faţă de ce se predă la şcoală este aceeaşi în cea mai mare parte a continentului - chiar dacă sumele nu sunt la fel de mari în toate statele. În ultimii ani, părinţii pun deoparte sume tot mai mari pentru a le oferi copiilor lor mai mult decât ceea ce primesc prin educaţia oferită de stat, arată rapoartele Uniunii Europene. 

În România, un studiu realizat în 2007 pe 1.267 de elevi din ciclul secundar arată că 27% dintre ei au primit meditaţii. Trei ani mai tarziu, un studiu realizat pe 1.500 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani a aratat că 17% dintre ei primeau meditaţii. Un studiu realizat la nivel national în 2010 pe 1.316 adulţi a arătat ca 50% dintre ei plăteau profesori privaţi pentru copiii lor.  

În Franţa, un raport realizat în 2007 estimează că, în marile licee din Paris, aproximativ 75% dintre elevi urmau cursuri private. În Germania, o cercetare din 2010 arată ca 14,8% din numarul total al elevilor primeau meditaţii. 

În Grecia, un studiu din 2000 realizat pe studenţi din primul an arată că 50% dintre ei au primit lecţii private. În 2010, aproape toţi elevii aflaţi în ultimul an de liceu urmau o formă de şcolarizare suplimentară.  În Ungaria - un studiu realizat în 2011 pe 1.361 de studenţi arată ca 60,5% dintre ei au primit meditaţii în ciclul secundar de învăţământ.

Ştire preluată de la: www.hotnews.ro

Comments