Stiri‎ > ‎

ANRMAP a restrâns atribuţiile autorităţilor de management la verificarea acordării contractelor UE

postat 13 iun. 2011, 03:02 de Contact Eurocentrica   [ actualizat la 16 iun. 2011, 06:41 de Admin euROcentrica ]
Autorităţile de management nu vor mai cere astfel firmelor private să se înscrie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), să aibă un departament de achiziţii sau să urmeze proceduri de achiziţii publice în derularea proiectelor cu fonduri structurale, ci se vor rezuma la a verifica un set limitat de criterii la atribuirea acestor proiecte.

Noile reguli vor fi valabile în cazul contractelor de achiziţie publică, de concesiune de lucrări sau de servicii finanţate din fonduri structurale.

Firmele private vor intra sub incidenţa OU 34/2006 privind achiziţiile publice numai în cazul contractelor de lucrări sau de servicii finanţate ori subvenţionate de stat în proporţie mai mare de 50%, al contractelor de lucrări în valoare mai mare de 4,8 milioane euro sau al contractului de servicii în valoare de peste 193.000 euro.

Reglementările au fost incluse într-un ordin emis deja de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

Modificarea a fost argumentată de preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă, prin faptul că autorităţile de management au extins şi firmelor private, fără o bază legală, dar prin elaborarea unor ghiduri sau manuale de aplicare a proiectelor europene, prevederile din OU 34/2006 privind achiziţiile publice, aplicabile doar autorităţilor contractante.

Firmele erau astfel obligate să se înscrie în SEAP ca autoritate contractantă, să îşi constituie departamente de achiziţii, iar decontarea sumelor cheltuite în proiect era condiţionată de respectarea strictă a procedurilor de achiziţii publice.

"Elaborarea unor liste unice de elemente care trebuie verificate la atribuirea acestor contracte a fost necesară, printre altele, deoarece autorităţile de management impuneau prevederi ale OU 34/2006 tuturor entităţilor private, dar care nu au calitatea de autoritate contractantă. Aplicarea acestor prevederi pentru entităţile private a fost însă excesivă şi a îngreunat derularea multor contracte finanţate din fonduri structurale", a declarat agenţiei MEDIAFAX şeful ANRMAP.

Ordinul emis stabileşte că autorităţile de management trebuie să se rezume la a verifica un set limitat de criterii în atribuirea contractelor din fonduri UE şi doar în cazul în care procedura de atribuire nu face obiectul unei verificări iniţiate de Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice.

Ştire preluată de la: www.mediafax.ro

Comments