Stiri‎ > ‎

Antidot UE pentru factura-şoc la mobil

postat 17 mai 2011, 00:31 de Contact Eurocentrica

Comisia Europeană a făcut planul pentru ieftinirea convorbirilor în roaming şi a navigării pe internet cu telefoanele mobile. Costurile convorbirilor internaţionale în interiorul UE se vor reduce de la tariful actual de 39 de cenţi pe minut până la 24 de eurocenţi, din vara anului 2014.

Propunerea privind ieftinirea convorbirilor a fost deja transmisă colegiului Comisarilor europeni. Obiectivul  exprimat de Neelie Kroes, şefa de la telecomunicaţii, este ca tarifele de roaming să ajungă la acelaşi nivel cu cele naţionale, începând cu anul 2016.

Comisia Europeană vrea să aducă în limite rezonabile şi preţul de utilizare a internetului pe telefonul mobil în timpul călătoriilor în afara ţării de reşedinţă. 

În prezent, nu există limite de vânzare pentru preţurile de consum privind tarifele de roaming la internet. Un utilizator al acestor servicii de pe telefonul mobil care merge într-o altă ţară a UE  plăteşte 2,50 euro pe megabyte descărcat, potrivit raportului comisiei.

Planul comisarului Kroes este să stabilească o limită de 90 de cenţi pe megabyte începând cu 1 iulie anul viitor. Preţul ar urma să ajungă la 50 de cenţi de la 1 iulie 2014.

Neelie Kroes intenţionează, pe scurt, să impună limite superioare pentru folosirea oricăror servicii de telefonie. Pentru apelurile efectuate, costul va scădea, de la 39 de eurocenţi pe minut, cât e în prezent, până la 24 de eurocenţi, din iulie 2014 până în iulie 2016.

Şi costurile SMS-urilor trimise vor scădea de la 11 la 10 eurocenţi. De asemenea, ar urma să se reducă şi tarifele pentru apelurile primite în roaming (în prezent 15 eurocenţi pe minut), dar acestea „nu vor dispărea" după cum explică oficialii europeni. În 2016, toate aceste tarife vor fi revizuite de Comisia Europeană, în sensul explicit că ele ar putea fi egalizate cu tarifele naţionale ale operatorilor de telefonie mobilă.

Ştire preluată de la: www.adevarul.ro

 

Comments