Stiri‎ > ‎

Asociaţia lui Botiş trebuie să înapoieze 150.000 de euro

postat 18 aug. 2011, 00:17 de Contact Eurocentrica
Asociaţia "Parteneriat Euroactiv Bistriţa", beneficiarul unui proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane, va trebui să restituie statului suma de 639.276 lei (152.000 de euro), pe care a primit-o în cadrul proiectului, potrivit datelor furnizate de AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează programul.

Proiectul, care ar fi avut o valoare totală de 500.000 de euro, a fost reziliat după ce unele informaţii apărute în presă au arătat că sediul acestui ONG era înregistrat acasă la Ioan Nelu Botiş, fostul ministru al muncii, care a demisionat în urma acestui scandal. În plus, soţia fostului ministru era angajată în acest proiect, iar autorităţile au început o anchetă prin care să stabilească dacă a fost sau nu vorba de conflict de interese.

"În urma verificărilor realizate de organismul intermediar care gestionează proiectul «Şansa la demnitate» implementat de Asociaţia «Parteneriat Euroactiv Bistriţa», echipa de verificare a reziliat contractul şi are în vedere recuperarea sumelor deja plătite către beneficiar, adică prefinan­ţa­rea în valoare de 639.267,04 lei", a spus Carmen Ionel, director general al AMPOSDRU.

Finanţarea pentru proiectul în care este implicată soţia lui Botiş a fost aprobată la o lună după numirea lui în funcţia de ministru al muncii. În acea perioadă reprezentanţii

AMPOSDRU au ară­tat că proiectul depus de asociaţie a fost transmis în variantă electronică pe data de 19 septembrie 2010, iar anexele aferente au fost depuse la registratură pe 22 septembrie. Ministrul Botiş a fost numit în funcţie pe data de 2 septembrie. Autoritatea de management care gestionează linia de finanţare pentru care s-a aprobat proiectul se află în subordinea Ministerului Muncii.

Ministrul Botiş este cercetat în prezent şi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care s-a autosesizat în urma scandalului din presă şi care-l cercetează în prezent pentru conflict de interese. O anchetă a fost deschisă şi de către Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) pentru acest caz. De asemenea, fostul ministru este anchetat şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Fostul ministru este pasibil de o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la cinci ani, potrivit Codului Penal.

Ioan Nelu Botiş, acum simplu deputat, candidează pentru Primăria oraşului Bistriţa-Năsăud. El nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

http://content.ad20.net/Storage/0_0/blank.gifŞtire preluată de la: Ziarul Financiar

Comments