Stiri‎ > ‎

Baconschi: Ne aşteptăm la un consens în Consiliul JAI privind aderarea la Schengen în doi paşi; e un compromis rezonabil

postat 30 aug. 2011, 04:36 de Contact Eurocentrica
România se aşteaptă la un consens la următorul Consiliu JAI din septembrie în privinţa deciziei de aderare la spaţiul Schengen în două faze, iniţial cu punctele de frontieră de pe aeroporturi, iar apoi cu cele terestre şi maritime, acesta fiind un compromis rezonabil, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

"Ne aşteptăm la consens în Consiliul JAI pentru această aderare în doi paşi, e un compromis rezonabil, sperăm ca toate statele membre să respecte regula jocului şi să nu ia acest subiect Schengen ca prizonier în tot felul de discursuri interne, populiste. Preşedinţia poloneză este, de asemenea, constructivă, deci sunt relativ optimist, dar nu mă grăbesc pentru că trăim într-adevăr într-o perioadă foarte agitată, cu foarte mulţi factori de destabilizare şi prefer să fiu extrem de prudent", a afirmat şeful diplomaţiei, la Radio România Actualităţi.

El a arătat că, pentru a ieşi din impasul pe acest subiect, România este pregătită să repete că este pregătită tehnic pentru aderarea la spaţiul Schengen şi speră ca acele state membre care au invocat legătura între acest domeniu şi cel al Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în Justiţie să citească cu onestitate ultimul raport din vara aceasta al Comisiei Europene în privinţa MCV.

"Suntem gata tehnic, iar cei care au făcut legătura cu MCV, au făcut-o abuziv, dar nu le-am putut refuza acest exerciţiu. Totuşi, ei dacă citesc cu onestitate raportul (MCV - n.r.) din vara aceasta vor vedea că reforma Justiţiei este ireversibilă şi progresează", a adăugat ministrul Baconschi.

Ştire preluată de la: Agerpres

Comments