Stiri‎ > ‎

Băncile ar putea prelua o parte din activitățile de evaluare a cererilor de finantări nerambursabile

postat 22 aug. 2013, 02:17 de Mihai Delea   [ actualizat la 22 aug. 2013, 02:37 ]
La propunerea Ministerului Fondurilor Europene (MFE), unele activități derulate în prezent de către instituțiile publice implicate în gestionarea fondurilor europene vor fi externalizate către bănci pentru a se încerca accelerarea procesului de evaluare a cererilor de finanțări nerambursabile. Asociația Română a Băncilor a înființat din luna aprilie 2013 Comisia pentru fonduri europene, formată din bancheri, aceștia cooperând cu specialiștii din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. MFE si ARB au avut o întâlnire marți seara în care au analizat modul în care absorbția banilor europeni poate fi îmbunătățită. Rata scazută de absorbiție a banilor europeni a făcut subiectul a numeroase declarații, inclusiv din partea Guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
 

„Inclusiv eu am supraevaluat masiv și dureros capacitatea administrativă a României de a absorbi niște bani gratis. Și acum mă întreb, dar nu vreau să rămân în fața dumneavoastra ca un tip ridicol, cu această întrebare, cum de nu reusim să accesăm niste bani gratis, când avem atâta nevoie de ei la nivel micro". Vorbim de subcapitalizarea intreprinderilor. De aceea nu le dau bancile bani. Nu au baza de capital", a spus Isărescu, la colocviul "Spre o nouă arhitectură de supraveghere a piețelor financiare”.

„Dacă România nu atrage fonduri europene, să nu mai vorbim despre creștere economica", a declarat, astăzi, într-o conferinta de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

"Creșterea economică a României depinde foarte mult de absorbția fondurilor. Acest lucru va avea un impact în cursul de schimb, dar si în rambursarea fără probleme a împrumuturilor. Dacă nu absorbim fonduri europene, să nu mai vorbim de creștere economică. Golul de finantare externă l-am acoperit din fonduri bugetare. Este îngrijorator faptul că programele de absorbție a fondurilor europene trec din vorbă in vorbă, din acuzație în acuzație. Fondurile europene constituie coloana vertebrală a creșterii economice a României", a afirmat Isărescu la un alt seminar.

Reprezentanții ministerului și ai băncilor au dezbatut marți seara mai multe propuneri menite să accelereze procesul de absorbție prin implicarea bancilor în gestionarea fondurilor europene.

"Comunitatea bancară din România este interesată să contribuie la elaborarea si îmbunatațirea legislatiei privind managementul financiar al fondurilor europene, alături de toate parțile implicate, obiectivul fiind creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene. Economia naționala trebuie să beneficieze de avantajul semnificativ al unei mai bune absorbții a fondurilor europene", a declarat Radu Gratian Ghetea, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor.

"Vrem să implicăm sistemul bancar în atragerea fondurilor europene alocate Romaniei în perioada de programare 2014-2020, atât în efectuarea plăților către beneficiari, cât și în procesul de selecție și evaluare a proiectelor depuse pentru contractarea de finanțări europene. Dorim ca plătile către antreprenori să fie făcute direct prin bănci pentru a avea un flux financiar optim, care să asigure încasarea banilor de către beneficiari în cel mai scurt timp posibil. În același timp, intenționăm să cooptăm băncile in procesul de selecție și evaluare a proiectelor, dar si în implementarea acestora prin delegarea unora dintre atribuțiile pe care le au în prezent institutiile. În acest mod, vom eficientiza acest proces prin eliminarea verificărilor care momentan se dublează în cazul proiectelor care au cofinanțare bancară, iar proiectele eligibile vor fi finanțate mult mai repede", a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene.

Cele doua organizații urmează să definitiveze in zilele urmatoare un calendar de lucru cu principalele actiuni. 


Articol preluat de pe Euractiv.ro
Comments