Stiri‎ > ‎

Barroso cere Germaniei să dea asigurări că va face tot posibilul pentru stabilitatea zonei euro

postat 6 dec. 2011, 04:20 de Contact Eurocentrica
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cere Germaniei să continue să-şi asigure partenerii că va face tot posibilul să menţină stabilitatea zonei euro, afirmând totodată că summit-ul UE de vineri ar putea fi un punct de cotitură pentru recâştigarea încrederii pieţelor.

Barroso a arătat, într-un interviu publicat marţi de Die Welt, preluat de Reuters, că introducerea unor obligaţiuni comune la nivelul zonei euro poate fi o soluţie doar pe termen mediu şi lung pentru asigurarea stabilităţii şi lichidităţii pentru statele din bloc.

Germania respinge ideea introducerii unor obligaţiuni comune la nivelul zonei euro pentru finanţarea la costuri sustenabile a ţărilor cu probleme.

"Ştiu că Germania sprijină o mai bună coordonare şi disciplină, şi o abordare comprehensivă a crizei. Dar în acelaşi timp Germania ar trebui să continue să dea asigurări partenerilor că va face tot posibilul să menţină stabilitatea în zona euro, aşa cum o face în cadrul actualului fond de salvare", a spus oficialul european.

Întrebat care vor fi cele mai importante decizii de la summit-ul care va începe vineri, Barroso a enumerat măsurile de simplificare a procedurii prin care un stat din zona euro poate primi ajutor de la mecanismele europene de urgenţă şi mesajul clar al liderilor politici că reducerea datoriei Greciei reprezintă o măsură excepţională, care nu se va mai repeta.

Decizia de a acorda ajutor unui stat din zona euro ar trebui să fie luată de o majoritate calificată, fără a fi necesară unanimitatea, a spus Barroso.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments