Stiri‎ > ‎

Băsescu: Industriile din UE nu ar trebui delocalizate

postat 29 ian. 2012, 23:09 de Contact Eurocentrica
Europa are probleme de creştere economică şi de şomaj din cauza "problemelor severe" de delocalizare a marilor industrii către Asia, dar în România nu se înregistrează un proces de delocalizare "alarmant", a declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu.

"Eu am convingerea, este o apreciere personală, că Europa are probleme de creştere şi probleme de muncă neangajată, în primul rând datorită proceselor severe de delocalizare a marilor industrii către alte zone din afara UE", a spus Băsescu.

Băsescu a spus că România nu are un proces de delocalizare alarmant cu excepţia Nokia, care de fapt s-a închis, problema fiind însă ce a creerii IMM-urilor.

"Problema noastră este să creem IMM-uri, dar, dacă ne batem pe libera circulaţie a forţei de muncă, trebuie să ştim că indiferent ce se întâmplă în Franţa, Germania, Italia, afectează şi forţa de muncă din România, care îşi găseşte mai greu un loc de muncă. Şi aş vrea ca această afirmaţie, absolut reală, să nu fie speculată. Ar fi păcat să fie speculată. Eu nu îi invit pe români să plece la muncă în străinătate, dar tot mai mult discutăm de o piaţă globală a forţei de muncă ", a mai declarat preşedintele Băsescu.

El a adăugat că este clar că a privi cu atenţie către delocalizarea industriilor din Uniunea Europeană este un lucru obligatoriu.

"Poate că ar trebui să găsim stimulente fiscale pentru ca marile industrii să nu se mai delocalizeze către Asia, lăsând un gol imens şi în forţa de muncă direct angajată, dar şi în colaborările pe care le aveau pe orizontală cu întreprinderi mici şi mijlocii. Nu ştiu dacă acest subiect va deveni o temă la acest consiliu, dar la acest consiliu voi ridica acest subiect al marilor întreprinderi delocalizate şi poate să pregătim pentru consiliul următor o discuţie pe această temă, legată de menţinerea forţei de muncă în Europa", a adăugat şeful statului.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments