Stiri‎ > ‎

BCE nu va tipări bani pentru a rezolva criza datoriilor suverane din zona euro

postat 9 oct. 2012, 04:34 de Contact Eurocentrica
Banca Centrală Europeană (BCE) nu  va tipări bani pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro, a declarat, marţi, preşedintele BCE, Mario Draghi, într-un discurs în faţa comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (PE).

"BCE nu se poate angaja în operaţiuni de finanţare monetară şi nu poate înlocui acţiunile statelor membre ale zonei euro. Este foarte uşorcrezi că BCE poate înlocui acţiunea guvernelor sau lipsa acesteia cu tipărirea de bani. Aşa ceva nu se va întâmpla", a spus Draghi.

Şeful BCE a îndemnat statele eurocontinue reformele de consolidare a zonei euro.

"Fără îndoială, procesul de consolidare fiscală va afecta, şi a afectat, activitatea economică în diferite părţi ale zonei euro. Dar care este alternativa? nu uităm că actuala criză a început de la aversiunea investitorilor faţă de risc, vizând anumite aspecte, între care şi nesustenabilitatea deficitelor şi nivelurilor de îndatorare", a afirmat Draghi.

BCE a prezentat, la începutul lunii septembrie, un program nelimitat de cumpărare de obligaţiuni suverane pentru a sprijini costurile de împrumut, devenite nesustenabile, ale unor state din zona euro.

Achiziţiile pot începe în doar după ce un stat aplică pentru ajutorul Mecanismului European de Stabilitate, condiţionat de reforme şi austeritate.

La momentul respectiv, Draghi a declarat că achiziţiile de obligaţiuni vor fi sterilizate în totalitate, urmând ca impactul asupra masei monetarefie neutru.

Stire preluata de la Mediafax

Comments