Stiri‎ > ‎

BCE: Scăderea ratei cheie a dobânzii euro cu 0,25%, la 1,25%

postat 3 nov. 2011, 07:48 de Contact Eurocentrica
Banca Centrală Europeană (BCE), la o zi după preluarea conducerii pentru un mandat de 8 ani de către Mario Draghi, a decis, printr-o miscare indrazneata, reducerea ratei dobanzii cu 0,25%, la 1,25%.

Decizia nu este una surpinzătoare, deoarece la întâlnirea consiliului de guvernare din luna octombrie, cei 23 de membri au fost foarte aproape de votarea unei decizii similare. Totuși, decizia marchează posibilitatea ca Europa să intre în recesiune.

Mario Draghi era considerat un “soim monetary, un bancher conservator și precaut, de aceea analiștii așteptau o păstrare a nivelului ratei cheie a dobânzii euro. Deși inflația a rămas relativ ridicată la niveluri de peste 2%, este de așteptat ca în 2012 să scadă sub 2%.

În același timp, nesiguranța mediului economic indică mai degrabă o posibilă scădere a activității economice. Riscurile de scădere sunt cauzate de intensificarea unor tensiuni în anumite segmente ale sectorului financiar, în zona euro și la nivel global. Aceste presiuni au șansa să se reverse asupra economiei reale.  De asemenea, riscuri apar din zona preturilor ridicate ale resurslor energetice, măsurilor protecționiste și eventualelor corecții dezorganizate ale dezechilibrelor globale.

BCE susține că guvernele din zona euro trebuie să își arate hotărârea inflexibilă de a își onora promisiunile suverane, ca un element cheie în asigurarea stabilității financiare.

Consolidarea fiscală și reformele structurale trebuie să meargă mână în mână pentru a întări încrederea, perspectivele de creștere și crearea de locuri de muncă.

Comments