Stiri‎ > ‎

BCE vede semnale de dezintegrare a zonei Euro

postat 2 mai 2012, 02:36 de Contact Eurocentrica
Luna martie a fost o perioadă turbulentă pe pieţele financiare. Investitorii străini s-au debarasat de titluri de stat spaniole în valoare de peste 20 miliarde Euro. În schimb, investitorii spanioli au cumpărat obligaţiuni emise de stat. Trendul este identic şi în Italia, iar experţii, inclusiv cei ai Băncii Centrale Europene (BCE), încep să recunoască semne de dezintegrare a zonei Euro.

În Spania şi Italia se conturează o situaţie îngrijorătoare. După cum o demonstrează datele curente, investitorii străini se debarasează în stil mare de obligaţiunile emise de aceste două state în timp ce titlurile mobiliare sunt cumpărate de băncile autohtone. Analiştii economici se tem că pieţele financiare naţionale intră într-o logică a izolării, iar BCE apreciază că integrarea elementelor financiare europene face paşi înapoi.

Exemplul Spaniei: Investitorii străini au vândut în masă obligaţiuni spaniole, tranzacţiile din martie însumând 20 miliarde Euro. Cu alte cuvinte, plasamentele străine în titluri de stat spaniole s-au redus într-o singură lună cu peste 9%. Informaţia reiese din statisticile publicate de ministerul de finanţe de la Madrid.

Băncile spaniole au cumpărat însă obligaţiuni în aproape acelaşi cuantum aşa încât ele deţin acum o participaţie de circa 263 miliarde Euro la datoria suverană a ţării. În noiembrie 2011 statisticile arătau o participaţie de doar 178 miliarde. Situaţia din Italia este extrem de asemănătoare. Băncile italiene deţin acum titluri de stat în valoare de 324 miliarde Euro, în noiembrie anul trecut erau 247 miliarde.

Cauza principală a acestui fenomen este ofensiva de lichiditate a BCE care a pus la dispoziţia băncilor linii de finanţare extrem de ieftine. Este vorba despre cea mai mare operaţiune de acest fel din istoria instituţiei care avea intenţii bune, dar, deocamdată, nu a produs niciun efect scontat. Practic băncile au primit undă verde la împrumuturi de 1000 de miliarde Euro la dobândă de 1% pe termen de trei ani. Urmarea a fost achiziţionarea masivă a titlurilor de stat cu o dobândă mult mai mare la scadenţă.

Evoluţia îngrijorătoare este retragerea investitorilor străini din ţări afectate de criză. Fără participaţii ale propriilor bănci, statele europene vor pierde din motivaţia de a sări în ajutorul altor ţări aflte în dificultate. Este scenariul perfect de pregătire a unei dezintegrări a zonei Euro.

BCE a mai concluzionat şi că tranzacţiile financiare transfrontaliere au scăzut în contextul turbulenţelor din zona Euro. Datele au fost prezentate în raportul anual al instituţiei cu privire la integrarea pieţelor financiare naţionale. 

Știre preluată de la: RFI

Comments