Stiri‎ > ‎

Bodu şi un eurodeputat polonez cer cetăţenilor celor 12 noi state UE să boicoteze produsele olandeze

postat 17 feb. 2012, 03:00 de Contact Eurocentrica
Europarlamentarii PPE Sebastian Bodu şi Jacek Saryusz-Wolski le cer cetăţenilor din cele 12 state care au aderat la UE din 2004 să boicoteze toate produsele provenite din Olanda, ei apreciind că acesta este răspunsul potrivit pentru extremismul promovat de Haga.

"Ne simţim profund lezaţi şi chiar ameninţaţi de atitudinea partidului olandez PVV, un susţinător al Guvernului actual. Premierul olandez a refuzat să se dezică de site-ul anti-imigranţi din Europa Centrală şi de Est promovat de PVV şi de politica acestui partid, în general", scriu cei doi eurodeputaţi.

Ei consideră că Guvernul olandez trebuie să primească un mesaj foarte clar din partea celor 100 de milioane de cetăţeni europeni care au exact aceleaşi drepturi precum cei olandezi.

"Facem astfel apel la boicotarea tuturor produselor olandeze în toate cele 12 state ale UE devenite membre după 2004. Atunci când diplomaţia eşuează, este dreptul cetăţenilor să intervină în mod direct, prin mijloace democratice, precum dreptul consumatorului de a alege. Este nevoie să dăm un semnal unit Guvernului olandez şi partidului radical căruia îi sunt tolerate acţiunile extremiste. Trebuie să arătăm Olandei că are nevoie de noi la fel de mult cum noi avem nevoie să aparţinem spaţiului comunitar", se arată în scrisoarea celor doi, remisă, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Ei încurajează cetăţenii din Europa Centrală şi de Est să verifice întotdeauna provenienţa produselor pe care le cumpără.

"Putem trăi fără ele, mai ales că altele, la fel de bune sunt disponibile oricând. Iată câteva din principalele produse olandeze pe care vă invităm să le ignoraţi până când acest partid va fi izolat politic: Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom şi lista rămâne deschisă. În acest fel poate reuşim şi o implicare a companiilor care produc şi vând aceste produse în rezolvarea acestei probleme, implicare care ar fi trebuit, în mod normal, să intervină de la primele derapaje", mai scriu cei doi eurodeputaţi.

Sebastian Bodu şi Jacek Saryusz-Wolski apreciază că "un boicot al produselor olandeze venit din partea a 100 de milioane de consumatori este răspunsul potrivit pentru extremismul promovat de Olanda". "Va transmite un mesaj clar către Guvernul său că nu suntem cetăţeni de mâna a doua şi, mai mult, că noi contăm. Dacă olandezii nu ne vor pe noi, nici noi nu vrem produsele lor", mai scriu cei doi.

Totodată, ei le amintesc cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est că, vreme de aproape jumătate de secol, au trăit departe de Europa Occidentală şi valorile ei democratice. "Atunci când Uniunea Europeană ne-a deschis larg braţele şi ne-a primit, pe unii în 2004 şi pe alţii în 2007, după eforturi uriaşe făcute pe drumul integrării, am crezut că nu ne vom mai simţi nicicând excluşi, că vom fi parte a unei mari familii cu care împărtăşim aceleaşi valori şi cu care vom împărţi şi bune şi rele", spun cei doi în scrisoarea citată.

Sebastian Bodu este europarlamentar PDL, membru al grupului PPE şi vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Juridice a PE. Jacek Saryusz-Wolski este şeful delegaţiei poloneze a grupului PPE din PE.

Acesta nu este primul apel la boicotarea produselor olandeze. Preşedintele Traian Băsescu a făcut cumpărături, la începutul lunii decembrie, într-un supermarket din Bucureşti, declarând, la plecare, pentru RTv, că a încercat să evite să cumpere zarzavaturi olandeze, el adăugând: "Cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze". Câteva zile mai târziu, europarlamentarul olandez Esther de Lange (PPE) anunţa că le va oferi colegilor săi români din cadrul PE câte un coş cu legume olandeze, ca răspuns la remarca preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu zarzavaturile importate din această ţară.

Întrebat atunci despre gestul colegei sale, Bodu declara pentru Mediafax că este "ridicol".

"Nu am primit nimic dar mi se pare că este un gest populist şi cabotin. Problema nu este dacă preşedintele cumpără sau nu produse olandeze. Problema este că, în mod abuziv, Olanda ne blochează accesul la Spaţiul Schengen. Eu prefer produsele româneşti, dar din alte motive. Dacă ar fi după mine, aş da un semnal de boicotare a tuturor produselor olandeze, dar până la urmă fiecare are dreptul de a cumpăra produse de oriunde. Ideea este însă că gestul mi se pare ridicol", a comentat Sebastian Bodu.

Site-ul Partidului Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders îndeamnă olandezii să semnaleze "dificultăţi" pe care le întâmpină din cauza afluxului de imigranţi din Europa de Est.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments