Stiri‎ > ‎

Bologna câștigă premiul Săptămânii Europene a Mobilitătii, editia 2011

postat 8 mar. 2012, 00:25 de Contact Eurocentrica
Orașul italian Bologna a câștigat premiul Săptămânii europene a mobilității 2011, iar locurile următoare au fost ocupate de orașele Larnaka din Cipru și Zagreb, capitala Croației.

Un juriu independent format din experți în domeniul mobilității a considerat că acest oraș a reușit cel mai bine să promoveze alternative ecologice la utilizarea automobilelor și să implice cetățenii în activități de sprijinire a mobilității urbane sustenabile pe durata Săptămânii europene a mobilității 2011.

Premiul a fost înmânat orașul câștigător de către comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, și de către vicepreședintele Comisiei, Siim Kallas, comisarul european pentru transporturi, în cadrul unei ceremonii desfășurate la 5 martie 2012, la Muzeul instrumentelor muzicale de la Bruxelles.

Din România, au participat 48 de oraşe.

Campania din 2011, a cărei temă a fost „mobilitatea alternativă”, viza sprijinirea trecerii la un sistem de transport eficient din punctul de vedere al utilizării resurselor, prin promovarea unor mijloace de transport ecologice, eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil sau cu propulsie umană. Utilizarea excesivă a automobilelor deteriorează calitatea vieții în orașele noastre, generând poluare fonică și atmosferică, precum și congestionarea traficului. Având în vedere precaritatea unor resurse ca energia, terenurile, apa și materiile prime, se conștientizează din ce în ce mai mult nevoia de a găsi forme alternative de transport, care să fie mai puțin poluante, să consume mai puține resurse și să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Concentrându-se asupra promovării unor soluții alternative la deplasarea cu automobilul, Săptămâna europeană a mobilității 2011 a încurajat locuitorii zonelor urbane să utilizeze mai degrabă mijloace de transport cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Săptămâna europeană a mobilității 2012 va avea loc în perioada 16-22 septembrie și va avea ca temă „Transportul urban pe calea cea bună”.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Comments