Stiri‎ > ‎

Bugetul UE pe 2012: „un pachet anticriză“

postat 18 mai 2011, 04:50 de Contact Eurocentrica

Comisia Europeană a prezentat ieri bugetul UE pentru 2012, cu o propunere de creştere a fondurilor structurale cu 8,4% faţă de anul acesta.

Comisarul pentru buget, Janusz Lewandowski, a denumit proiectul „un pachet anticriză".

„În primul rând, propunem reduceri bugetare în mai multe sectoare administrative, de exemplu formarea personalului, publicaţiile, cheltuielile de deplasare şi cheltuielile cu birourile, pentru a menţine costurile interne la cel mai scăzut nivel; în al doilea rând, am făcut eforturi pentru a identifica domeniile bugetare care nu produc rezultatele scontate, pentru a redirecţiona fondurile către programe sau iniţiative care înregistrează rezultate concrete. În al treilea rând, am optat pentru investiţii în domenii care contribuie la creşterea şi dezvoltarea economică. Bugetul UE reprezintă un pachet anticriză!", a spus Lewandowski.

Una dintre explicaţiile pentru creşterea bugetului este că UE trebuie să continue să plătească facturile pentru angajamentele lansate acum patru ani. „Întreruperea acestor plăţi ar pune statele membre, care se bazau pe banii UE când şi-au plătit beneficiarii, într-o situaţie dificilă, iar nerespectarea termenilor contractuali ar fi chiar ilegală", se arată în motivarea Comisiei.

Consiliul îşi va face publică poziţia cu privire la proiectul de buget în iunie, iar Parlamentul European, în octombrie. În cazul unui dezacord între cele două instituţii, Comisia Europeană va iniţia o procedură de conciliere. 

Ştire preluată de la: www.adevarul.ro

 

Comments