Stiri‎ > ‎

Cabinetul Ponta preia obiectivele guvernării Ungureanu în privinţa fondurilor UE

postat 3 mai 2012, 23:04 de Contact Eurocentrica
Viitorul Guvern USL preia de la Guvernul Ungureanu monitorizarea celor 150 de proiecte prioritare pe fonduri europene, însă în privinţa fondurilor de coeziune obiectivul pentru anul 2012 se limitează la "creşterea substanţială a gradului de absorbţie", în condiţiile în care executivul precedent avansase ca ţintă atingerea a minimum 20% rată de absorbţie pe politica de coeziune.

Programul de guvernare al viitorului Cabinet, înaintat joi seara Parlamentului, la Capitolul "Afaceri europene. Gestionarea fondurilor structurale şi de coeziune", prevede "Creşterea substanţială a gradului de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune până la 31 decembrie 2012".
În septembrie 2011, la preluarea mandatului, ministrul Afacerilor Europene din guvernele Boc şi Ungureanu, Leonard Orban, îşi fixase ca obiectiv atingerea unei rate de absorbţie a fondurilor de coeziune de minimum 20% până la finalul anului 2012.
În prezent, rata de absorbţie a fondurilor de coeziune a ajuns la circa 7,4% în ceea ce priveşte sumele trimise deja de Comisia Europeană României, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Orban este propus de premierul desemnat, Victor Ponta, să facă parte şi din viitorul Guvern.
De asemenea, Programul de guvernare al cabinetului propus prevede "monitorizarea listei celor 150 de proiecte strategice şi prioritare şi operaţionalizarea task-force-urilor care vor sprijini Autorităţile de Management şi beneficiarii în identificarea blocajelor şi luarea măsurilor de urgenţă pentru accelerarea implementării acestora".
Ministerul Afacerilor Europene, sub conducerea lui Orban, în Guvernul Boc, a întocmit o primă listă de 60 de proiecte prioritare în valoare totală de peste 7 miliarde de euro.
În Guvernul Ungureanu, lista lui Orban a ajuns la 150 de proiecte prioritare finanţate din fonduri europene.
Totodată, viitorul Guvern Ponta se angajează la "demararea implementării schemei privind reabilitarea termică a clădirilor, finanţată prin Programul Operaţional Regional, după aprobarea de către Comisia Europeană a realocării sumei de 150 milioane de euro de la Fondul Social European la Fondul European pentru Dezvoltare Regională".
Şi aceste demersuri pe lângă Comisia Europeană au început sub coordonarea lui Leonard Orban, în timpul Guvernului Boc.
Programul de guvernare al Cabinetului Ponta mai prevede "îmbunătăţirea sistemului de management şi control al absorbţiei fondurilor europene şi stabilirea clară a atribuţiilor şi rolului instituţiilor implicate în activitatea de gestionare şi control a fondurilor structurale şi de coeziune, inclusiv din perspectiva sistemului achiziţiilor publice".
De asemenea, se prevede simplificarea procedurilor de verificare şi de rambursare a cheltuielilor efectuate de beneficiari.
În privinţa Programelor Spaţiului Economic European 2009 - 2014, noul cabinet îşi propune demararea efectivă a implementării acordurilor încheiate la începutul anului 2012, în guvernarea precedentă.
În materie de afaceri europene, viitorul Cabinet se angajează să promoveze interesele României în cadrul negocierilor privind viitorul cadru financiar multianual al UE post 2013.
Principalul obiectiv este acela ca România să-şi îmbunătăţească poziţia de beneficiar net în relaţiile financiare cu UE faţă de cea din actuala perspectivă prin asigurarea unei finanţări adecvate pentru politicile europene şi în special pentru cele de interes major pentru România.

Știre preluată de la: Agerpres

Comments