Stiri‎ > ‎

Candidatura lui Leaonard Orban pentru Curtea Europeana de Conturi respinsa de catre Parlamentul European

postat 24 oct. 2012, 04:29 de Marian Stoian

Marti 23 octombrie, Parlamentul Europena l-a respins  pe  Leonard Orban, candidatul România pentru Curtea Europeană de Conturi, cu 25 de voturi (269 de voturi în favoarea numirii, 294 împotrivă și 80 de abțineri). Dl Orban a declarat anterior că va retrage în cazul în care a respins de către deputații europeni.Aceasta retragere a fost confirmata intr-un interviu pentru RFI difuzat in aceasta dimineata, iar Leonar Orban, desi nu a afirmat deschis, a admis ca probabil respingerea sa se datoreaza pozitiei personale a presedintelui Romaniei in aceasta chestiune.

De altfel, desi in teorie Consiliul European ar putea accepta candidatura, este de neasteptata aceasta turnura, deoarece miza este prea mica pentru a se naste un conflict interinstitutional european.

Dl Orban a fost primul membru din România al Comisiei Europene, din 2007 până 2010. Intenția a fost ca Dl. Orban sa il înlocuiasca pe Ovidiu Ispir, reprezentantul actual al României  la Curtea de Conturi, atunci când mandatul său expiră la sfârșitul acestui an. Dl Orban a fost numit după ce autoritățile române au retras candidatura domnului Mircea Vasile Popescu.

Reamintim ca si in comisie, la cererea europarlamentarilor populari romani (PDL) avizul consultativ a afost negativ. Numarul mare de abtineri este un factor indicativ de perceptie negativa a pozitiei generale a europarlamentarilor romani. Este o situatie foarte rara, aproape unica, cand un candidat dintr-o tara este votat negativ de catre proprii conationali. Numarul mare de abtineri indica dorinta unor europarlamentari de  a nu fi amestecati intr-un conflict intern, mai degraba decat lipsa de incredere in capacitatile candidatului.

Aceasta situatie se adauga ciudateniilor de comportament ale reprezentantilro Romaniei in diferite organisme europene (inclusiv la Consiliul European organismul de decizie al UE). Aceasta vine mai mult sa submineze pozitia Romaniei in contextul negocierilor privind cadrul financiar multianual, negocieri carre vor avea deznodamantul crucial lasfarsitul lunii noiembrie.


Procedură

Membrii Curții de Conturi sunt numiți pentru șase ani. Ei sunt propusi de statele membre și numiți de către Consiliu, după consultarea Parlamentului European.

Candidații trebuie să participe la audieri în Parlament. In prealabil, candidatii răspund la un chestionar elaborat de comisia de control bugetar. Ei pot face o declarație de cinci minute la deschiderea ședinței, urmat de o sesiune de întrebari si raspunsuri  cu membrii comisiei de 25 de minute.Comments