Stiri‎ > ‎

CE a publicat Cartea Alba referitoare la pensii

postat 17 feb. 2012, 00:17 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană (CE) a publicat o Carte Albă referitoare la pensii adecvate, sigure și viabile, prin intermediul căreia se examinează modul în care UE și statele membre pot acționa pentru a rezolva principalele probleme cu care se confruntă sistemele de pensii.

Documentul prezintă o serie de inițiative pentru a contribui la crearea condițiilor adecvate astfel încât cei care sunt capabili să poată continua să lucreze; pentru a garanta că persoanele care se mută într-o altă țară își pot păstra drepturile la pensie; pentru a ajuta oamenii să economisească mai mult și pentru a se asigura că promisiunile legate de pensii sunt îndeplinite și că oamenii obțin ceea ce așteaptă la vârsta pensionării.

Cartea Albă, ce coincide cu celebrarea Anului European al Îmbătrânirii Active 2012, se bazează pe rezultatele unei consultări ample, lansate în iulie 2010. Măsurile la nivel european vor sprijini și completa reformele naționale ale sistemelor de pensii.

 În mod special, Cartea Albă propune:

  • crearea de oportunități pentru lucrătorii în vârstă prin solicitarea adresată partenerilor sociali de a adapta practicile la locul de muncă și pe piața forței de muncă și prin utilizarea Fondului Social European în vederea integrării lucrătorilor mai în vârstă în câmpul muncii.
  • dezvoltarea unor sisteme suplimentare de pensii private prin încurajarea partenerilor sociali în a elabora astfel de sisteme și prin încurajarea statelor membre în a optimiza stimulentele fiscale și de altă natură;
  • îmbunătățirea siguranței sistemelor suplimentare de pensii, inclusiv printr-o revizuire a directivei privind instituțiile pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IFPO) și o mai bună informare a consumatorilor;
  • compatibilizarea pensiilor suplimentare cu mobilitatea, prin intermediul unei legislații care protejează drepturile la pensie ale lucrătorilor mobili și prin promovarea instituirii de servicii de monitorizare a pensiilor pe teritoriul UE. Acestea pot oferi cetățenilor informații despre drepturile la pensie și estimări privind veniturile lor după pensionare;
  • încurajarea statelor membre să promoveze prelungirea vieții profesionale active, prin corelarea vârstei de pensionare cu speranța de viață, restrângerea accesului la mecanismul de pensionare anticipată și eliminarea decalajelor în materie de pensii între bărbați și femei;
  • continuarea monitorizării gradului de adecvare, viabilității și siguranței pensiilor și sprijinirea reformelor sistemelor de pensii în statele membre.

Pensionarii reprezintă o parte importantă și în creștere rapidă a populației UE (120 de milioane sau 24%), în special în condițiile în care generaţia "baby-boom" atinge vârsta de pensionare, iar numărul celor aflați în plină vârstă activă scade. În 2008, raportul dintre persoanele de vârstă activă (15-64 de ani) și cetățenii UE în vârstă de 65 de ani și peste era de patru la unu. Până în 2060, acest raport va scădea la doi la unu. Impactul îmbătrânirii demografice este agravat de criza economică.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Comments