Stiri‎ > ‎

CE îndeamnă România și Slovacia să respecte legislația privind vehiculele scoase din uz

postat 31 mai 2012, 05:16 de Contact Eurocentrica   [ actualizat la 31 mai 2012, 05:20 ]
Comisia Europeană (CE) îndeamnă România și Slovacia să își armonizeze legislația națională privind vehiculele scoase din uz cu legislația UE, deoarece aceste state nu au notificat Comisia cu privire la transpunerea prevederilor legislative vizând actualizarea interdicției de a utiliza metale în materiale și componente ale vehiculelor.

Aceste măsuri ar fi trebuit să fie în vigoare de la 31 decembrie 2011. La recomandarea comisarului european pentru mediu, Janez Potočnik, Comisia trimite, așadar, avize motivate și solicită țărilor să se conformeze în termen de două luni. În cazul în care statele menționate nu fac acest lucru, Comisia poate deferi cazurile Curții de Justiție a UE.

Directiva 2011/37/UE solicită statelor membre să se asigure că piesele de schimb pentru vehiculele introduse pe piață după 1 iulie 2003 nu conțin plumb, mercur, cadmiu și crom hexavalent decât în anumite condiții.

La 30 ianuarie 2012, Comisia a trimis României și Slovaciei scrisori de punere în întârziere. România a răspuns că o lege de transpunere a directivei este avută în vedere, dar nu a fost încă adoptată și nu a comunicat Comisiei niciun termen de adoptare. Slovacia a răspuns că în aprilie 2012 urma să fie adoptat un decret de transpunere a legislației, dar acest lucru încă nu s-a întâmplat. Prin urmare, Comisia trimite avize motivate, punând la dispoziția țărilor două luni pentru a răspunde.

Directiva 2011/37/UE de modificare a Directivei 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, care actualizează lista materialelor și componentelor de vehicule exceptate de la interdicția privind utilizarea plumbului, a mercurului, a cadmiului și a cromului hexavalent, în afară de anumite cazuri și condiții enumerate în anexa II la directivă. Scopul este acela de a evita ca aceste materiale dăunătoare să pătrundă în mediu în momentul în care vehiculele intră în etapa de eliminare.

Sursa: Comisia Europeană

Comments