Stiri‎ > ‎

CE lansează o nouă procedură de infringement împotriva României, în domeniul energiei

postat 29 sept. 2011, 23:46 de Contact Eurocentrica
CE a anunţat lansarea primei etape a procedurii de infringement împotriva României şi altor ţări pentru nepreluarea în legislaţie a două directive europene, privind pieţele de electricitate şi gaze naturale, iar MECMA estimează că procedura va fi stopată în 2 luni, odată cu adoptarea directivelor.

"Comisia Europeană a anunţat în data de 29.09.2011 lansarea primei etape a procedurii de infringement, respectiv avizul motivat, împotriva României pentru necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor 2009/72 privind piaţa internă de energie electrică şi 2009/73 privind piaţa internă de gaze naturale.

Până în prezent România nu a primit oficial avizul motivat", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Procedura a fost lansată simultan pentru alte 17 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/73 şi în cazul a 16 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/72.

MECMA arată că a elaborat, împreună cu ANRE, proiectele de acte normative care preiau directivele respective, iar propunerile legislative au fost transmise spre evaluare Comisiei Europene, la 9 septembrie, după ce s-au aflat în dezbatere publică.

Cele două proiecte vor fi prezentate Guvernului pentru aprobare după ce Comisia Europeană va transmite ANRE şi MECMA opinii referitoare la compatibilitatea propunerilor cu prevederile dreptului UE.

MECMA estimează că procedura de adoptare va dura maxim două luni, ceea ce va conduce la închiderea procedurii de infringement.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments