Stiri‎ > ‎

CE: Mai multe femei în funcţii de conducere – dar cum?

postat 6 mar. 2012, 00:02 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană (CE) a lansat luni, 5 martie 2012, o consultare publică privind modalitățile prin care companiile ar putea fi determinate să numească mai multe femei în consiliile de administraţie, în contextul în care în Uniunea Europeană (UE), doar unul din șapte posturi este ocupat de o femeie

Consultarea on-line este deschisă până la data de 28 mai 2012. Comentariile vor ajuta Comisia să elaboreze, în cursul acestui an, noi propuneri pentru o reprezentare mai echilibrată a bărbaţilor şi femeilor în consiliile de administraţie.

Potrivit CE, dintre membrii consiliilor de administraţie ale celor mai mari companii europene cotate la bursă, doar 14% sunt femei, faţă de 12% în 2010. La nivelul UE, numai 3% din preşedinţii consiliilor de administraţie sunt femei, aproximativ la fel ca şi acum 2 ani.

În 2011, Comisia Europeană a încurajat întreprinderile publice să se angajeze, în mod voluntar, că vor lua măsurile necesare pentru ca ponderea femeilor în consiliile de administraţie să ajungă la 30% până în 2015 şi la 40% până în 2020.

Până în prezent, numai 24 de companii din UE şi-au asumat acest angajament. Comisia Europeană analizează şi alte măsuri şi a lansat o consultare publică pentru a vedea în ce măsură UE se poate implica mai mult, inclusiv prin stabilirea de cote.

Legislaţiile Franţei, Belgiei, Italiei, Ţărilor de Jos şi Spaniei prevăd deja aplicarea de cote pentru consiliile de administraţie ale companiilor. În acelaşi timp, Danemarca, Finlanda, Grecia, Austria şi Slovenia dispun de norme privind reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la nivelul conducerii întreprinderilor de stat.

Sursa: Comisia Europeană

Comments