Stiri‎ > ‎

CE: Neimplementarea legislației privind mediul implică costuri de 50 de miliarde de euro pe an

postat 8 mar. 2012, 02:00 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană (CE) a publicat o comunicare cu privire la o mai bună implementare a legislației Uniunii Europene (UE) în domeniul mediului, în efortul de a reduce costurile aferente neimplementării legislației privind mediu, care sunt de circa 50 de miliarde de euro pe an.

Comunicarea subliniază efectele pozitive ale legislației privind mediul, demonstrând că prevenirea daunelor ecologice poate costa mult mai puțin decât remedierea lor pe termen lung. Legislația în domeniul mediului poate aduce beneficii industriei: de exemplu, implementarea integrală a legislației UE privind deșeurile ar genera 400.000 de locuri de muncă suplimentare, implicând costuri nete cu 72 de miliarde de euro mai reduse decât cele pe care le-ar presupune scenariul alternativ de neimplementare.

Scopul comunicării este de a intensifica dialogul cu guvernele și cu toate celelalte părți interesate în legătură cu modul în care putem conlucra mai bine pentru a îmbunătăți implementarea legislației UE prin ameliorarea colectării și a schimbului de cunoștințe și printr-o mai mare responsabilizare a tuturor cu privire la obiectivele de mediu. Mai exact, comunicarea va evidenția măsuri care să ajute statele membre să abordeze colectarea și diseminarea de cunoștințe într-un mod pe deplin sistematic, inclusiv modalități de încurajare a creșterii gradului de reacție la problemele de mediu. 

Comunicarea va fi adresată Parlamentului European, statelor membre, cetățenilor lor și tuturor actorilor implicați în implementarea și aplicarea legislației. Rezultatele discuțiilor dintre cele trei instituții ale UE vor sta la baza celui de‑al 7-lea program de acțiune pentru mediu.

Statele membre sunt cele care trebuie să asigure transpunerea legislației UE în domeniul mediului la nivel național. Rolul Comisiei este de a verifica dacă angajamentele asumate de statele membre sunt respectate și de a lua măsuri în caz contrar.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Comments