Stiri‎ > ‎

CE: Principalele societăţi de investiţii în cercetare şi dezvoltare prevăd o creştere cu 5% pe an a eforturilor de inovare

postat 10 aug. 2011, 07:32 de Contact Eurocentrica
Principalele societăţi de investiţii în cercetare şi dezvoltare (C&D) cu sediul în UE se aşteaptă ca investiţiile lor să crească cu 5% pe an în perioada 2011 – 2013, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu faţă de aşteptările de anul trecut şi constituie o creştere semnificativă faţă de 2009, când aceste societăţi şi-au redus investiţiile cu 2,6%.

De asemenea, potrivit datelor furnizate în cadrul unei anchete de societăţile respondente, în medie, 27% din vânzările lor anuale se datorează produselor inovatoare introduse pe piaţă în ultimii trei ani, ceea ce demonstrează din nou că inovarea este esenţială pentru succesul pe plan comercial şi pentru crearea de locuri de muncă.

Aceste cifre au fost publicate astăzi de Comisia Europeană în cea de-a şasea ediţie a Anchetei UE privind tendinţele societăţilor în domeniul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, o analiză a previziunilor în materie de investiţii în C&D a celor 1 000 de societăţi europene cu cele mai mari investiţii în acest domeniu. Studiul a fost realizat pe un eşantion substanţial de 205 societăţi.

Societăţile respondente estimează că investiţiile în C&D pe care le realizează în UE vor creşte cu 3% pe an în următorii trei ani. Deşi această rată de creştere este mai mică decât cea prevăzută pentru investiţiile lor în C&D în alte regiuni ale lumii, societăţile respective se aşteaptă totuşi să-şi localizeze în UE 75% din investiţii. Conform estimărilor, ponderea investiţiilor în C&D realizate de aceste societăţi va creşte cel mai mult în China (25%), urmată de Japonia (17%), de alte ţări europene (8%), de India (8%) şi de SUA şi Canada (5%).

Această tendinţă – identică în trei din cele patru anchetele anterioare – arată că societăţile cu sediul în UE doresc să profite de creşterea economiilor emergente, rămânând totodată puternic orientate spre UE. Acest lucru este confirmat de cifrele furnizate de societăţile respective cu privire la valoarea nominală a investiţiilor în C&D care, potrivit estimărilor, va înregistra o creştere de 2,2 miliarde de euro în următorii trei ani în UE şi de 2,7 miliarde de euro în afara UE.

În octombrie 2011 Comisia Europeană îşi va publica următorul tablou de bord al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), care prezintă topul celor mai mari 1 000 de societăţi de investiţii în C&D din UE şi al celor mai mari 1 000 din afara UE, pe baza investiţiilor reale realizate în 2010.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Comments