Stiri‎ > ‎

CE: Progresele necesare ridicării MCV nu sunt încă prezente în România, arată un proiect de raport

postat 17 iul. 2012, 05:24 de Contact Eurocentrica
Progresele în implementarea celor patru condiţionalităţi din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) care ar fi necesare pentru ca executivul UE să decidă ridicarea MCV nu sunt deocamdată prezente, potrivit proiectului de raport al Comisiei Europene privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în României, care va fi adoptat şi prezentat miercuri la Bruxelles.

Potrivit proiectului de raport, care va fi supus adoptării de către Colegiul comisarilor miercuri dimineaţă, Comisia consideră că în viitor România va putea atinge obiectivele din cadrul MCV dacă menţine direcţia şi accelerează punerea în aplicare a reformelor.

''Totuşi (...) evenimentele recente evidenţiază îngrijorări legate de ireversibilitatea şi durabilitatea reformelor. Româna trebuie să restabilească statul de drept, inclusiv deciziile sistemului judiciar independent. Încrederea partenerilor din UE în România va fi recâştigată numai prin dovedirea faptului că statul de drept este deasupra intereselor de partid, că toate părţile respectă hotărârile judecătoreşti, inclusiv la nivel constituţional, şi că reformele sunt ireversibile. Pentru aceasta este nevoie de măsuri juridice, dar şi de un angajament politic faţă de statul de drept, care a fost absent din deciziile recente. Guvernul s-a angajat acum să acţioneze rapid pentru restabilirea respectului faţă de statul de drept în acord cu recomandările'' incluse în acest raport, mai menţionează proiectul de raport CE.

Conform documentului, autorităţile române trebuie să demonstreze în special că un proces de reformă ireversibil este viguros în România şi că intervenţia externă a MCV nu mai este necesară. Iată de ce măsurile recente adoptate de Guvern şi Parlament provoacă îngrijorări deosebite.

în acţiuni ţintite precum accelerarea cazurilor la Înalta Curte. În evenimentele recente, sistemul judiciar a avut o poziţie mai proactivă în apărarea independenţei sistemului judiciar. În mod clar, apărarea acestor progrese şi menţinerea stabilităţii instituţionale în astfel de cazuri sunt primele cărămizi în demonstrarea caracterului durabil. Trecerea rapidă de la o fază de succes a legislaţiei la o fază de implementare hotărâtă va apropia România de momentul îndeplinirii cerinţelor din MCV. Toate statele membre au atât obligaţii, cât şi oportunităţi în interiorul spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, iar Comisia aşteaptă ca România să finalizeze procesul particular al MCV şi să soluţioneze aceste chestiuni pe aceeaşi bază ca celelalte state membre'', se mai arată în proiectul de raport al CE.

Date fiind actualele circumstanţe, Comisia va adopta un raport suplimentar în cadrul MCV pentru România până la finalul acestui an. În acest raport, se va analiza dacă îngrijorările exprimate cu privire la statul de drept şi independenţa sistemului judiciar au fost soluţionate, iar controalele şi echilibrele democratice au fost restabilite. Comisia va monitoriza progresele atent, cu misiuni periodice, dar şi printr-un dialog frecvent cu autorităţile române şi cu alte state membre - adaugă proiectul citat.

În cadrul MCV, introdus la aderarea României şi a Bulgariei la UE în ianuarie 2007, Comisia Europeană adoptă în fiecare an câte două rapoarte privind progresele în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cele două ţări. Raportul CE din luna februarie are un caracter pur tehnic, iar cel din iulie conţine şi aprecieri politice. Raportul CE de miercuri va fi unul cuprinzător, care va include o analiză detaliată a rezultatelor obţinute de România şi Bulgaria în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cei cinci ani trecuţi de la intrarea celor două ţări în Uniunea Europeană.

Ştire preluată de la: Agerpres

Comments