Stiri‎ > ‎

CE propune limitarea comisioanelor la plata cu cardul

postat 25 iul. 2013, 03:23 de Mihai Delea
Comisia Europeană a comunicat miercuri noile norme propuse cu privire la serviciile de plată și comisioanele interbancare la plata cu cardul. Aceasta propune limitarea acestora la 0,2% din valoarea tranzacției în cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% pentru cele de credit, informează Mediafax.

CE vizează, astfel, micșorarea costurilor suportate de micii comercianți pentru plățile cu cardul, cu credința că economiile vor fi transferate mai departe, spre consumatori, prin reducerea prețurilor la vânzarea cu de-amănuntul.

„Astăzi, piața plăților din UE este fragmentată și presupune un cost ridicat, de mai mult de 1% din PIB-ul UE, și anume 130 de miliarde de euro pe an. Este vorba de un cost pe care economia noastră nu și-l poate permite. Propunerea noastră va promova piața unică digitală prin garantarea de plăți de internet mai ieftine și mai sigure, atât pentru comercianții cu amănuntul, cât și pentru consumatori. Modificările propuse pentru coamisioanele interbancare vor elimina o barieră importantă între piețele naționale ale plăților și vor pune capăt, în cele din urmă, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane”, a susținut comisarul european pentru piața internă și servicii, Michel Barnier.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Joaquín Almunia, a afirmat că noile norme propuse de către Comisie vor completa aplicarea normelor antitrust, împiedicând apariția comisioanelor excesive și monopolului.

„Comisioanele interbancare plătite de comercianții cu amănuntul se răsfrâng asupra factorilor consumatorilor. Consumatorii nu numai că nu sunt conștienți de acest lucru, ci sunt chiar încurajați, prin sisteme de retribuție, să utilizeze cardurile care le furnizează băncilor cele mai mari venituri. Completând aplicarea normelor antitrust, regulamentul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare va împiedica creșterea excesivă a nivelului acestor comisioane pe toate planurile. Pentru prestatorii de servicii de plată vor fi create condiții de concurență echitabile, noi actori vor putea să intre pe piață și să ofere servicii inovatoare, comercianții cu amănuntul vor realiza economii semnificative datorită reducerii comisioanelor plătite băncilor, iar consumatorii vor beneficia de această situație, datorită reducerii de vânzare cu amănuntul”, a declarat Almunia.

Comments