Stiri‎ > ‎

CE și-a dat acordul pentru ca România să poată exporta carne de porc, din 2012

postat 6 dec. 2011, 23:44 de Contact Eurocentrica
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat marţi pentru Mediafax că România va exporta în ţările Uniunii Europene zeci de mii de tone de carne de porc anual, începând cu 2012, după ce Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru reluarea exporturilor începând cu 1 ianuarie.

"Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca România să poată exporta carne de porc în ţările UE, începând cu 1 ianuarie 2012. Este o mare realizare, pentru că se vor rezolva astfel problemele acestui sector", a spus Tabără.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti pentru piaţa UE au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

Tabără a mai spus că reluarea exporturilor va duce şi la creşterea consumului de cereale din România.

"Cred că vom ajunge la zeci de mii de tone de carne de porc pe care le putem exporta anual", a afirmat ministrul.

La începutul acestui an Tabără declara că a discutat la Bruxelles cu comisarul pentru sănătate John Dalli, pentru ca România să poată exporta carne de porc, în condiţiile în care întruneşte toate condiţiile necesare.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments