Stiri‎ > ‎

CE şi BCE se pregătesc pentru consecinţele ieşirii Greciei din zona euro

postat 18 mai 2012, 04:08 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană (CE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) pregătesc un plan de urgenţă pentru situaţia în care Grecia va părăsi zona euro, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Karel de Gucht, într-un interviu publicat vineri.

Comentariile reprezintă prima confirmare din partea unui oficial european că organismele UE se pregătesc pentru eventuala ieşire a Greciei din zona euro.

Zvonurile şi speculaţiile privind acest scenariu au inundat presa internaţională, pe fondul impasului politic care ameninţă să împingă statul elen în afara blocului monetar.

"Acum un an şi jumătate, ar fi existat pericolul unui efect de domino. Astăzi însă există atât în cadrul BCE cât şi la CE servicii care lucrează la scenarii de urgenţă, în caz că Grecia nu va reuşi să rămână în zona euro", a afirmat De Gucht pentru ziarul belgian Der Standaard, preluat de Reuters.

Grecia a programat pentru jumătatea lunii iunie o nouă rundă de alegeri anticipate, după ce scrutinul din 6 mai nu a dat coaliţie de guvernare. Scorurile ridicate obţinute de formaţiuni politice care se opun măsurilor de austeritate convenite cu UE, FMI şi BCE au împiedicat formarea unui guvern.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments