Stiri‎ > ‎

CE solicită unui număr de 16 state membre să implementeze noile norme ale UE în domeniul telecomunicațiilor

postat 25 nov. 2011, 01:08 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană  (CE) a trimis scrisori unui număr de șaisprezece state membre care nu au transpus integral în legislația națională noile norme ale UE în domeniul telecomunicațiilor, la șase luni de la expirarea termenului prevăzut în acest sens (25 mai 2011).

Transpunerea parțială a normelor UE în domeniul telecomunicațiilor limitează drepturile consumatorilor în aceste 16 state membre. Noile norme conferă consumatorilor din UE noi drepturi privind telefonia fixă, serviciile de telefonie mobilă și accesul la internet, de exemplu dreptul de a schimba operatorul de telecomunicații într o singură zi fără schimbarea numărului de telefon și dreptul la transparență în privința practicilor de gestionare a traficului de date utilizate de furnizorii de servicii de internet.

Comisia și-a prezentat astăzi solicitările sub formă de „avize motivate”. Statele membre care nu implementează integral noua legislație riscă să fie deferite Curții de Justiție a UE și, eventual, să li se acorde sancțiuni financiare. Cele 16 sate membre sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Spania.

Pentru a implementa integral noile norme, statele membre trebuie să transpună în legislația națională două noi directive ale UE (Directiva privind o mai bună legiferare și Directiva privind drepturile cetățenilor) care, împreună, au modificat cinci directive diferite ale UE aflate în vigoare (Directiva cadru, Directiva privind accesul, Directiva privind autorizarea, Directiva privind serviciul universal și Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice). Însă, deși procesul legislativ este în curs în toate statele membre ale UE, iar majoritatea acestora au comunicat Comisiei unele măsuri de implementare, numai șapte țări (Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Malta, Suedia și Regatul Unit) au respectat termenul de 25 mai 2011 prevăzut pentru implementarea integrală.

Prin urmare, în iulie 2011, Comisia a trimis scrisori unui număr de 20 de state membre, solicitându-le informații suplimentare cu privire la implementare. De atunci, Letonia, Lituania, Luxemburg și Slovacia au notificat Comisiei implementarea integrală.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Comments