Stiri‎ > ‎

Ce spune ministrul polonez Elzbieta Bienkowska despre planurile lui Victor Ponta de a face în România un minister al banilor UE

postat 26 sept. 2012, 02:45 de Contact Eurocentrica
Ministrul polonez Elzbieta Bienkowska, cunoscută pe continent drept "eroina fondurilor europene" pentru că a făcut din ţara ei campioana absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune, a declarat pentru Gândul că România nu trebuie să adopte modelul polonez, acela al unui minister separat al banilor UE, doar pentru că a funcţionat în Polonia, ci că guvernul nostru trebuie să creeze propriul sistem de absorbţie, pe baza experienţei existente deja cu aceste fonduri.
Sfatul vine după ce premierul a anunţat că, imediat ce USL câştigă parlamentarele din 9 decembrie, va prelua modelul polonez şi va propune înfiinţarea unui minister al fondurilor europene, care să coordoneze toate autorităţile de management aflate acum sub controlul ministerelor. Primul care a salutat intenţiile lui Victor Ponta a fost ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a declarat pentru Gândul că aceasta ar fi "cea mai bună soluţie" la marea problemă pe care o are România cu absorbţia banilor comunitari.
Deşi încântat de ideea că ţara noastră ar putea avea, în viitorul apropiat, ministerul pe care atât el, cât şi alte voci interne şi internaţionale l-au cerut în repetate rânduri de la aderarea României la UE, Orban a subliniat în repetate rânduri că este, înainte de toate, o decizie politică şi rămâne de văzut dacă va exista voinţa ca ea să fie luată.
În ceea ce o priveşte pe oficiala poloneză, care conduce încă de la înfiinţare, în 2007, Ministerul Dezvoltării Regionale de la Varşovia, echivalentul Ministerului Fondurilor Europene pe care şi-l doreşte Ponta, ea avertizează că o astfel de instituţie nu poate fi transpusă de la o ţară la alta, pentru că experienţele României şi Poloniei cu fondurile europene sunt diferite."Vreau să subliniez că nu există un singur sistem de implementare a fondurilor europene care să funcţioneze în toate ţările beneficiare", a declarat Bienkowska pentru gândul. În ceea ce priveşte politicile regionale, a continuat ministrul, Polonia a cooperat îndeaproape în ultimii ani cu alte state membre UE, pentru a împărtăşi din experienţa sa cu absorbţia şi cheltuirea banilor europeni.
Mai mult, pe viitor, Polonia intenţionează să "decentralizeze pe cât de mult posibil modelul de implementare" a fondurilor UE, ne-a mai explicat Elzbieta Bienkowska
Conform celor mai recente date ale Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), gradul de absorbţie a fondurilor europene de către România este de 9,69%. Polonia, pe de altă parte, estimează că va cheltui aproape 100% din banii comunitari, adică 67 de miliarde de euro, până la sfârşitul exerciţiului bugetar european 2007-2013.

 

Articol preluat de pe Gandul.

Comments