Stiri‎ > ‎

CE susţine participarea tuturor statelor UE la summit-urile Zonei Euro

postat 30 ian. 2012, 04:30 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană va susţine în cadrul Consiliului informal de luni participarea tuturor celor 27 de state membre UE la summit-urile Zonei Euro, a declarat, luni, purtătoarea de cuvânt a CE, Pia Ahrenkilde Hansen.

"Poziţia Comisiei rămâne neschimbată. La Consiliul european informal, CE va continua să prompoveze deschiderea şi coerenţa la nivelul unei Uniuni Europene cu 27 de state membre. Noi continuăm să susţinem punctul de vedere potrivit căruia ţările care nu sunt încă membre ale zonei Euro vor trebui invitate la summit-urile zonei euro, deci la summit-urile Euro", a spus ea.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că CE este pe deplin încrezătoare că această problemă va fi soluţionată la Consiliul informal.

Poziţia CE este conformă cu unul dintre obiectivele României privind Consiliul european informal de la Bruxelles. Astfel, preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, înainte de plecarea la Bruxelles, că unul dintre obiectivele pe care le are la Consiliul informal de luni este "să se consfinţească participarea statelor non-euro la summit-urile statelor euro".

"Deci, acele state care adoptă Tratatul trebuie, în opinia noastră, să participe la summit-urile Zonei Euro, nu numai pentru că au semnat Tratatul, dar orice se întâmplă în politicile economice din Zona Euro afectează consistent şi o ţară ca România. Sper că această abordare o vor avea toate statele non-euro care aderă la Tratat în summit-ul informal de mâine (luni - n.r.", a spus preşedintele.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments