Stiri‎ > ‎

CE testează competențele lingvistice ale studenților, în 16 țări europene

postat 3 nov. 2011, 02:25 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană (CE) a lansat "Indicatorul european al competenței lingvistice", iar la sfârşitul anului 2012 acesta va oferi date comparabile la nivel internațional privind rezultatele măsurilor de promovare a predării și învățării limbilor străine în Uniunea Europeană (UE).

Datele vor fi furnizate prin intermediul unui studiu european privind competențele lingvistice în cadrul căruia, în fiecare stat membru al UE, va fi testată capacitatea elevilor de a înțelege, de a citi și de a scrie în cele mai predate două limbi străine.

Prima parte a studiului va viza 16 țări (Belgia - Comunitățile flamandă, franceză și germană), Bulgaria, Croația, Anglia, Estonia, Franța, Grecia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia. Rezultatelor testelor efectuate în rândul studenţilor din învățământul superior privind capacitatea acestora de a înțelege, de a citi și de a scrie în cele mai predate două limbi străine vor fi utilizate pentru elaborarea indicatorului lingvistic. De asemenea, vor fi colectate și analizate date contextuale, care vor servi la identificarea factorilor cu cel mai mare impact asupra învățării limbilor străine.

În Uniunea Europeană există 27 de ţări, iar multilingvismul joacă un rol important în activităţile zilnice ale cetăţenilor. Uniunea Europeană numără 23 de limbi oficiale şi de lucru: bulgară, cehă, daneză, engleză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, italiană, irlandeză, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, olandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă și suedeză. Primul regulament al Comisiei Europene prin care au fost stabilite limbile oficiale, a fost adoptat în anul 1958. Germana este limba maternă cea mai larg răspândită, cu aproximativ 90 de milioane de vorbitori. Aceasta este urmată de engleză, franceză și italiană.

Primele limbi oficiale şi de lucru ale UE au fost olandeza, franceza, germana şi italiana, acestea fiind menţionate în regulament. Odată cu extinderea Uniunii, a crescut şi numărul limbilor oficiale folosite pe teritoriul Europei. În prezent, activitatea Comisiei se desfăşoară în una din cele trei limbi de lucru: engleză, franceză şi germană.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Comments