Stiri‎ > ‎

CE va anunţa în această săptămână a doua fază a procedurii de infringement împotriva României cu privire la depozitarea deşeurilor

postat 27 sept. 2011, 01:23 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană va anunţa joi a doua etapă a procedurii de încălcare a prevederilor Tratatului (infringement) de către România, pentru că nu a transpus în mod adecvat normele europene cu privire la depozitarea deşeurilor.

Executivul UE va trimite autorităţilor române un aviz motivat, pentru faptul că legislaţia română nu include corespunzător directiva europeană privind deşeurile.

După prima etapă a procedurii de infringement (scrisoarea de notificare), autorităţile române ar fi trebuit să dea curs recomandărilor CE până în luna aprilie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Comisia a trecut la următoarea fază a procedurii de infringement.

Dacă în termen de două luni ţara noastră nu ia măsurile necesare sau nu oferă răspunsuri satisfăcătoare executivului UE, acesta se poate adresa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, în acest caz.

Directiva europeană privind deşeurile prevede regulile obligatorii pentru tratarea gunoaielor, principiul fundamental fiind 'poluatorul plăteşte'. Statele membre ale UE trebuie să acţioneze pentru reciclarea corespunzătoare a deşeurilor, iar depozitarea acestora trebuie să survină doar în ultimă instanţă.

Un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene, care analiza situaţia din 2009, arăta că România şi Bulgaria se situau pe ultimele locuri între statele membre cu privire la reciclarea deşeurilor. Astfel, 99% din toate deşeurile din zonele municipale erau depozitate în gropi de gunoi, în timp ce media europeană era de 38%. Proporţia reciclării era de numai 1% în ţara noastră, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene era de 24%.

Știre preluată de la: Agerpres

Comments