Stiri‎ > ‎

CE va garanta dreptul suspecţilor de a consulta un avocat şi de a-şi informa familia cu privire la arestare

postat 9 iun. 2011, 00:27 de Contact Eurocentrica

Comisia Europeană (CE) a propus ca tuturor suspecţilor, indiferent unde se află în Uniunea Europeană, să li se garanteze dreptul de a se consulta cu un avocat din momentul în care sunt reţinuţi de poliţie, până la încheierea procedurilor.

De asemenea, potrivit propunerii CE, suspecţii vor putea să ia legătura cu un membru al familiei sau cu angajatorul lor pentru a le aduce la cunoştinţă faptul că au fost arestaţi. În cazul în care suspecţii se află în afara ţării lor, ei vor beneficia de dreptul de a lua legătura cu consulatul ţării din care provin.

“După ce sunt arestaţi, cetăţenilor trebuie să li se garanteze că pot consulta un avocat, indiferent unde se află pe teritoriul Uniunii Europene. În cazul în care aceste persoane sunt reţinute în afara graniţelor ţării, ele trebuie să beneficieze de sprijinul consulatului sau ambasadei ţării lor. Măsura propusă astăzi va consolida încrederea reciprocă dintre sistemele noastre de justiţie, garantând faptul că suspecţii sunt trataţi în temeiul aceloraşi standarde echitabile minime pe întreg teritoriul Uniunii Europene”, a declarat vicepreşedinte Viviane Reding, comisarul pentru justiţie al UE

Propunerea CE privind dreptul de a avea acces la un avocat reprezintă a treia directivă dintr-o serie de propuneri de natură să garanteze drepturile minime la un proces echitabil pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Celelalte directive instituie dreptul la traducere şi interpretare, precum şi dreptul la informare în cadrul procedurilor penale. Rolul acestor măsuri este de a institui drepturi clare pe întreg teritoriul UE şi de a proteja drepturile fundamentale ale oamenilor referitoare la un proces echitabil şi la apărare. Înainte de a deveni acte cu putere de lege, propunerile trebuie să fie aprobate de către Parlamentul European şi de către Consiliul de Miniştri.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/080611_avocat_suspecti_ro.htm

Comments