Stiri‎ > ‎

CE va lansa procedura de infringement dacă România nu va avea în decembrie stocurile minime de ţiţei

postat 7 iul. 2011, 03:42 de Contact Eurocentrica
România are termen până la 31 decembrie să constituie stocurile minime de ţiţei şi produse petroliere aferente acestui an şi cele restante din 2009, pentru a evita declanşarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

România s-a obligat în negocierile de aderare la Uniunea Europeană să constituie stocuri minime de ţiţei şi produse petroliere în mod etapizat şi beneficiază până la 31 decembrie de o perioadă de tranziţie.

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) nu a reuşit în 2009 să realizeze stocurile, întrucât nu a avut fonduri proprii suficiente şi nici nu a primit sumele necesare de la bugetul de stat, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei pentru constituirea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere până la sfârşitul anului 2011.

Drept urmare, Oil Supply Group, structură din UE care monitorizează stocurile de petrol ale statelor comunitare, a informat autorităţile de la Bucureşti că, deşi România "se află în prezent în situaţie de infringement", Comisia Europeană "nu va declanţa această procedură până la finele perioadei de tranziţie, respectiv 31 decembrie 2011".

Până la 31 decembrie România trebuie să constituie stocuri minime de produse petroliere de 1,2 milioane de tone, dintre care 775.710 tone de motorină, 282.353 tone de benzină, 86.670 tone de păcură şi 55.823 tone de carburant pentru aviaţie.

ANRSPS va asigura 30% din nivelul total al stocurilor, iar diferenţa de 70% va reveni companiilor, în funcţie de cota de piaţă pe care au avut-o anul trecut şi de contribuţiile la aceste stocuri în perioada 2002-2009.

Din 2012, aceste stocuri urmează să fie realizate doar de companiile petroliere, nu şi de ANRSPS, se mai arată în nota de fundamentare.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments