Stiri‎ > ‎

Cioloş: Obiectivul României nu e de a absorbi fonduri europene, ci de a face ceva în urma absorbţiei

postat 3 mai 2012, 03:23 de Contact Eurocentrica
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, afirmă că obiectivul României nu este de a absorbi fonduri europene, ci de a face ceva în urma absorbţiei acestora, importante fiind rezultatele obţinute, mai ales în ceea ce priveşte mediul rural.

Dacian Cioloş a declarat, joi, la o conferinţă pe teme de agricultură durabilă organizată la Cluj-Napoca de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), că în ceea ce priveşte agricultura România nu se confruntă cu riscuri de pierdere a fondurilor europene dacă se menţine ritmul actual.

El a spus că în ceea ce priveşte agricultura problemele nu sunt atât de mari, cel puţin legat de plăţile directe şi că atât timp cât Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură funcţionează bine, nu sunt probleme de absorbţie "cantitativă".

http://content.ad20.net/Storage/0_0/blank.gifÎn opinia lui Cioloş, problemele ar putea fi de ordin calitativ, fiind important de văzut rezultatele.

"Ar trebui să ne punem întrebarea şi ce rezultate se văd după un an, doi de utilizare a fondurilor europene în mediul rural. Cred că aici este de lucru şi pe partea de dezvoltare rurală este important să finanţăm proiectele, dar trebuie să vedem şi rezultatele ca să putem gândi pentru viitoarea perioadă bugetară care ar fi priorităţile. Din punctul de vedere al absorbţiei bugetului, pe agricultură nu sunt riscuri de pierdere a fondurilor europene dacă se menţine ritmul, nu sunt riscuri de a pierde fonduri, aşa cum sunt riscuri pe fondurile structurale. Cred că nu trebuie să ne mulţumim doar cu absorbţia cantitativă a fondurilor, ci important este să vedem şi rezultatele pentru că, altfel, ne putem trezi după şapte ani de utilizare a fondurilor europene că în mediul rural, din 2014, reîncepem discuţia pe aceleaşi probleme - infrastructură, capacitate de procesare, organizarea agricultorilor, organizarea pieţei. Cred că obiectivul României nu e de a absorbi fonduri, ci de a face ceva în urma absorbţiei fondurilor respective", a spus Dacian Cioloş.

Comisarul european pentru Agricultură a precizat că fondurile europene "nu sunt un scop în sine, ci un instrument pentru atingerea unor obiective".

Cioloş a participat, joi, la Cluj-Napoca, la deschiderea conferinţei Consorţiului European al Universităţilor de Ştiinţe ale Vieţii (CASEE) cu tema "Agricultura durabilă şi producţia alimentară în regiunea Dunării", organizată de USAMV Cluj-Napoca. Comisarul european pentru Agricultură urmează să se întâlnească, în cursul zilei de joi, cu rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), Ioan Aurel Pop, şi să viziteze cooperativa crescătorilor de vaci din Gherla. Vineri, Dacian Cioloş va vizita Târgul Internaţional de Agricultură şi Industrie Alimentară - Agraria, deschis la Expo Transilvania din Cluj-Napoca.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments