Stiri‎ > ‎

Comisar al Consiliului Europei: Austeritatea ameninţă drepturile omului în Portugalia

postat 10 mai 2012, 23:55 de Contact Eurocentrica
Măsurile de austeritate aplicate de Guvernul portughez ameninţă drepturile omului şi au afectat în mod disproporţionat tinerii, persoanele vârstnice şi romii, a apreciat comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru drepturile omului, la finalul unei vizite în Portugalia.

"Austeritatea bugetară (...) a afectat în mod disproporţionat drepturile grupurilor celor mai vulnerabile, în particular ale tinerilor, ale persoanelor în vârstă şi romilor", a conchis Nils Muiznieks într-un comunicat, la finalul unei vizite de trei zile în Portugalia.

"Este esenţial să fie incluse drepturile omului în strategiile economice şi mai ales într-un context de austeritate să nu fie uitaţi cei mai vulnerabili", a precizat comisarul CoE.

"Trebuie schimbată politica dacă vedem că efectele asupra grupurilor precare sunt disproporţionate", a adăugat el.

Afectată de criza datoriilor, Portugalia a obţinut în mai 2011 un ajutor din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional în valoare de 78 de miliarde de euro. În schimb, statul aplică o politică de austeritate fără precedent care a agravat recesiunea şi a provocat o creştere a ratei şomajului care depăşeşte în prezent 15 la sută.

În acest context, "neglijenţa" faţă de persoanele vârstnice şi copii riscă să se agraveze, a avertizat Muiznieks, subliniind că potrivit informaţiilor pe care le-a primit "un număr tot mai mare de copii din Portugalia renunţă la şcoală pentru a-şi găsi un loc de muncă şi a-şi ajuta familia".

"Am încurajat Guvernul să ia măsuri (...) pentru a evita o reapariţie a exploatării copiilor la muncă", a precizat el.

Comisarul şi-a exprimat îngrijorarea privind impactul asupra celor 40.000-60.000 de romi din Portugalia, care "continuă să facă obiectul segregării şi discriminării". "Este esenţial nu numai să ajutăm romii, ci şi să combatem prejudecăţile şi stereotipiile din rândul populaţiei", a subliniat el.

Comisarul a salutat însă eforturile Guvernului în special în ceea ce priveşte implementarea, anul trecut, a unui program de "urgenţă socială" pentru a preveni efectele crizei financiare.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments