Stiri‎ > ‎

Comisar bulgar: Deşi sandviş între România şi Grecia, Bulgaria are perspective de creştere economică

postat 18 dec. 2011, 23:59 de Contact Eurocentrica
Bulgaria trebuie să fie mândră că, deşi este făcută sandviş între România şi Grecia, are perspective de creştere economică anul următor, a declarat, în timpul unei conferinţe în Bulgaria, comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva.

"Toate ţările ar trebui să înveţe să cheltuiască în limitele pe care le au. La acest subiect avem note maxime şi ar trebui să fim mândri de asta. Ar trebui să fim mândri că suntem făcuţi sandviş între România şi Grecia, dar avem totuşi perspective de creştere economică anul următor", a spus Georgieva, citată de cotidianul Sofia Echo.

Oficialul european a felicitat reprezentanţii guvernului de la Sofia prezenţi la conferinţă pentru obiectivul de stabilitate financiară, atins prin păstrarea deficitului sub pragul de 3% şi nivelul îndatorării publice la 14-16% din PIB.

FMI estimează o creştere economică de 1,9% pentru Bulgaria în acest an şi de 1,3% anul următor. În cazul României, Fondul a anunţat în noiembrie, după ultima misiune de evaluare, că se aşteaptă la un avans economic de circa 1,5% în acest an şi de 1,75-2,25% pentru anul următor.

Guvernul de la Sofia vizează anul următor o creştere economică de 2,3% şi un deficit bugetar de 1,35% din PIB.

Într-o prognoză recentă, Economist Intelligence Unit (EIU) a înaintat estimări şi mai pesimiste pentru cele două ţări, din cauza expunerii la criza europeană a datoriilor. Creşterea economică a României va încetini anul viitor la 0,5%, de la un ritm de 2% în acest an, potrivit EIU, în timp ce Bulgaria va stagna anul următor după un avans modest în acest an.

Știre preluată de la: Mediafax       

Comments