Stiri‎ > ‎

Comisia a lansat un nou plan de acţiune în domeniul transporturilor către şi dinspre ţările vecine

postat 8 iul. 2011, 00:22 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană a publicat, joi, un nou plan de acţiune în domeniul transporturilor către şi dinspre ţările vecine, destinat a îmbunătăţi legăturile de transport cu regiunile vecine din estul şi sudul UE.

Planul propune peste 20 de măsuri concrete, pe termen scurt, dar şi pe termen mai lung, menite să facă mai uşoare, mai sigure şi mai viabile conexiunile de transport.

Cooperarea în domeniul transporturilor cu regiunile vecine ale UE s-a desfăşurat până acum în cadrul unor iniţiative bilaterale şi regionale. De exemplu, există deja o iniţiativă privind transportul regional pentru vecinii de la sud. Acest nou plan de acţiune porneşte de la rezultatele obţinute până în prezent, consolidează în special conexiunile cu estul şi integrează cooperarea regională în materie de transport într-o singură politică.

Printre principalele măsuri care urmăresc să facă legătura între sistemele de transport ale UE şi cele ale vecinilor săi se numără: extinderea la regiunile vecine a pieţei interne a UE în domeniul aviaţiei şi a cerului unic european; conectarea reţelei transeuropene de transport la infrastructura ţărilor vecine UE prin proiecte prioritare în domeniul transporturilor; valorificarea îmbunătăţită a potenţialului transportului feroviar de marfă prin deschiderea pieţelor şi prin estomparea barierelor tehnice, precum diferenţele de ecartament dintre căile ferate; sprijinirea ţărilor vecine în privinţa sporirii siguranţei rutiere.

Planul Comisiei urmează să fie prezentat Consiliului şi Parlamentului European. În octombrie 2011 (24-25 octombrie 2011, la Cracovia), în cadrul unei conferinţe ministeriale organizate sub Preşedinţia polonă a UE, se va lansa noul Comitet privind transporturile al Parteneriatului estic, care va supraveghea implementarea măsurilor la est.

Sursa:  http://ec.europa.eu/romania/news/070711_plan_transporturi_ro.htm
Comments