Stiri‎ > ‎

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru 2012

postat 10 nov. 2011, 02:22 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru anul viitor, de la 3,7% la 2,1%, din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice ale Europei, însă anticipează revenirea consumului privat în a doua jumătate a lui 2012.

Performanţele exporturilor în 2011 urmează să se reflecte anul viitor în cererea internă, în timp ce cererea externă va continua să reprezinte un factor de sprijin, însă mai puţin solid din cauza condiţiilor economice tot mai dificile din Europa şi din alte părţi ale lumii, se arată în Prognoza Economică de toamnă a CE.

Populaţia şi companiile vor continua să-şi ajusteze situaţia financiară în prima jumătate a anului viitor, însă angajările anticipate şi scăderea inflaţiei ar trebui să susţină venitul discreţionar real, consideră CE.

Astfel, consumul privat se va revigora în a doua jumătate a anului viitor, anticipează Comisia.

Pe de altă parte, consumul guvernamental nu va avea o contribuţie semnificativă la creşterea economică din 2012, afectat de consolidarea fiscală şi de reducerea numărului angajaţilor din sectorul public, se spune în raport.

Investiţiile ar trebui să reprezinte un factor important de creştere anul viitor, deoarece România are nevoie de modernizarea infrastructurii, inclusiv prin cofinanţări din fonduri structurale UE.

De altfel, rata foarte redusă de absorbţie a fondurilor europene, de 3,7% la finele lunii septembrie, semnalează un potenţial foarte ridicat de creştere a investiţiilor publice, notează CE.

Investiţiile private urmează însă să fie ceva mai slabe, anticipează CE, din cauza incertitudinilor generate de alegerile de anul viitor şi de efectele întârziate ale turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale din acest an.

În pofida crizei care zguduie zona euro, CE estimează că activitatea de pe piaţa de credit va reveni "modest" în 2012, băncile din România continuând să-şi "repare" bilanţurile după o perioadă îndelungată de deteriorare a calităţii activelor.

Astfel, CE prognozează o creştere economică de 2,1% în România anul viitor, sprijinită de un avans de 1,9% al consumului privat. Consumul public ar urma să urce cu 1,5%, exporturile cu 4,3%, iar importurile cu 4,5%.

Rata şomajului urmează să scadă la 7,2%, anticipează CE, iar compensaţia medie pe cap de angajat ar trebui să urce cu 6,4%.

Rata inflaţiei este prevăzută la 3,4%.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments