Stiri‎ > ‎

Comisia Europeană cere Spaniei date care să justifice restricţiile pentru muncitorii români

postat 26 iul. 2011, 00:36 de Contact Eurocentrica

Comisia Europeană a cerut luni Spaniei să ofere date care să justifice decizia de a înăspri restricţiile pentru românii care vor să lucreze în această ţară, unde rata şomajului depăşeşte 21%.

Dreptul la liberă circulaţie a cetăţenilor unuia dintre noile state membre UE poate fi restricţionat numai în unele condiţii, a declarat o purtătoare de cuvânt a CE, Chantal Hughes.

"Guvernul trebuie să dovedească şi să arate că există riscul unei distorsiuni sau al unui impact major pe piaţa muncii", a precizat ea. "Ne trebuie toate datele", a adăugat oficialul.

În plus, numărul muncitorilor români şi bulgari din Spania a scăzut în ultimii ani, a anunţat Hughes.

Madridul a anunţat vineri că românii vor avea nevoie în viitor de un permis de muncă pentru a putea lucra în Spania, ceea ce pune capăt unui mortatoriu de doi ani şi jumătate.

"Măsura temporară nu va afecta românii care fac deja parte din forţa de muncă din Spania", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Madrid, Jose Blanco. El a dat asigurări şi că "nu va afecta libertatea de circulaţie a cetăţenilor în UE, un principiu pe care Spania l-a apărat întotdeauna".

În Spania, rata şomajului a ajuns la peste 21%, una dintre cele mai mari din Europa. Românii care se află în Spania sunt însă şi mai dur loviţi de criza din această ţară, în rândul comunităţii de români rata şomajului situându-se în prezent de 35%.

Populaţia Spaniei, de 46 de milioane de oameni, include 864.000 de români înregistraţi oficial. Numărul lor a crescut de patru ori în ultimii cinci ani, potrivit autorităţilor de la Madrid.

Ştire preluată de la: Realitatea.net

Comments