Stiri‎ > ‎

Comisia Europeană nu are un plan de salvare pentru Spania, Italia şi Cipru

postat 2 aug. 2011, 05:52 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană nu are un plan de salvare pentru Spania, Italia şi Cipru, cele trei ţări din zona euro asupra cărora se exercită o presiune tot mai mare de către pieţele financiare şi agenţiile de rating, a declarat marţi Chantal Hughes, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru servicii financiare, citată de AFP.

"Problema salvării celor trei ţări nu se află pe agenda, aceasta nu este o chestiune pe care sa o discutăm", a spus Chantal Hughes în cadrul unei conferinţe de presă.

Cipru a intrat în atenţia pieţelor dupa ce agenţia de evaluare financiară Moody's a coborat cu doua trepte ratingul ţării la "Baa1" de la "A2", din cauza temerilor cu privire la situaţia bugetară a ţării şi a consecintelor distrugerii accidentale a unei centrale electrice asupra economiei. Totodată, agenţia a arătat că este posibil ca unele bănci să aibă nevoie de sprijin din partea statului cipriot pe termen mediu ca urmare a expunerii lor la Grecia.

Italia şi Spania au revenit în atenţia pieţelor financiare, după ce investitorii au vândut marţi obligaţiuni emise de cele două ţări, pe fondul temerilor ca probleme legate de datoriile acestor state se vor agrava ca urmare a temperării creşterii economice.

Marţi dimineaţa, randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani a urcat la 6,326%, de la 6,180% luni seară, în vreme ce randamentul obligaţiunilor pe zece ani emise de Italia au crescut de la 5,988% la 6,165%.

Investitorii cer randamente mai mari pentru titlurile emise de cele doua state în condiţiile creşterii riscurilor, însă randamentele de peste 6,0% sunt considerate nesustenabile pentru o ţară din zona euro. Diferenţa dintre randamentele pentru obligaţiuni pe zece ani emise de Germania, cea mai puternică economie din zona euro, şi cele emise de Spania a ajuns la 3,93 puncte procentuale, respectiv 3,74 puncte procentuale în cazul titlurilor de stat emise de Italia.

Un plan de salvare pentru Spania sau Italia probabil că ar copleşi Fondul de stabilitate europeană. La summitul liderilor din zona euro de luna trecută s-a decis acordarea unui nou împrumut extern pentru Grecia, însă nu şi majorarea capacităţii de împrumut a acestuia, aşa cum se aşteptau investitorii.

 Ştire preluată de la: Hotnews

Comments