Stiri‎ > ‎

Comisia Europeană presuspendă cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE

postat 25 oct. 2012, 04:12 de Marian Stoian   [ actualizat la 25 oct. 2012, 06:22 ]

UE a informat, joi, autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice", România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.

Potrivit unui comunicat CE, joi dimineaţă, serviciile Comisiei Europene au informat autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.

"Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creşterea competitivităţii economice». Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române", precizează sursa citată.

De asemenea, "pentru a proteja bugetul UE", au fost propuse corecţii financiare pentru aceste trei programe şi pentru programul "Mediu", informează sursa citată.

"Acestea ar acoperi între 10 şi 25% din plăţi. Dar aceşti bani nu ar trebui pierduţi. Dacă România acceptă corecţiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiaşi program", se menţionează în comunicat.

CE precizează că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităţilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleaşi norme şi standarde pentru toate statele membre.

"În urma celor trei scrisori de astăzi (câte una pentru fiecare program vizat), România are la dispoziţie două luni pentru a reacţiona şi apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficienţele identificate şi că sistemele de gestionare şi control funcţionează în mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorităţii Naţionale de Audit. Doar în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plăţile", se subliniază în comunicat.

Comisia solicită autorităţilor române să ia de urgenţă măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiţii în România şi, prin urmare, un factor esenţial de creştere.

"Ţara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia doreşte să reia plăţile cât mai curând posibil. Autorităţilor române le revine acum sarcina de a demonstra că sistemele de gestionare şi control funcţionează. În prezent, ceea ce contează sunt acţiunile urgente", se mai arată în comunicat.

În context se precizează că, timp de aproape trei ani, Comisia a fost angajată într-un dialog continuu cu autorităţile române cu privire la creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor UE. Au fost identificate probleme şi au fost solicitate soluţii cu scopul de a evita pierderea banilor din partea UE. În decembrie 2010, în urma unei iniţiative a preşedintelui José Manuel Barroso, României i s-a solicitat să elaboreze şi să pună în aplicare un plan de acţiune conţinând măsuri corective concrete pentru abordarea deficienţelor identificate. În plus, s-a recurs la expertiză externă din partea instituţiilor financiare internaţionale pentru a oferi asistenţă României în pregătirea şi implementarea proiectelor.

"Au fost efectuate misiuni de audit de către Comisie şi autoritatea română de audit în 2010 şi 2011. În urma acestor misiuni, Comisia a identificat deficienţe grave cu privire la sistemul de gestionare şi control pentru fondurile structurale din România şi a întrerupt plăţile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) şi al Fondului de coeziune la mijlocul anului 2011. În decembrie 2011, Comisia a reluat plăţile, în urma angajamentului ferm al României de a îmbunătăţi sistemul de gestionare şi control pentru achiziţiile publice. Autorităţilor române li s-a solicitat ca, până la mijlocul anului 2012, să demonstreze că sistemul funcţionează în mod eficient. Cu toate acestea, rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie/iulie 2012 atât de auditori naţionali, cât şi de auditori ai Comisiei arată că persistă deficienţe grave. În aceste condiţii, Comisia nu poate efectua plăţi", menţionează CE.

Scrisorile de presuspendare trimise joi reiterează, potrivit sursei citate, acţiunile care trebuie întreprinse la nivel naţional şi indică măsurile practice necesare pentru realizarea unui sistem de gestionare şi control eficient. "Aceste măsuri nu constituie o surpriză, deoarece a existat un dialog constant între autorităţile române şi Comisie cu privire la măsurile necesare", mai arată comunicatul.

"Ar trebui să se tragă învăţăminte din experienţa perioadei actuale. Este vital ca viitorul sistem de gestionare şi control din România să abordeze deficienţele actuale şi să producă rezultate cu privire la proiecte care respectă reglementările juridice şi sunt viabile din punct de vedere economic, răspunzând provocărilor cu care se confruntă România. Propunerile Comisiei pentru perioada 2014–2020 se bazează pe premisa că instrumentele de investiţii ale UE răspund necesităţilor în materie de investiţii de pe teren şi că sunt disponibile resurse suficiente pentru a pune în aplicare reformele şi transformările structurale necesare pentru a îndeplini obiectivele pe termen lung ale Strategiei Europa 2020", evidenţiază comunicatul.

Stire preluata de pe Mediafax.ro

Premierul Victor Ponta a declarat joi că există posibilitatea ca banii din fondurile structurale pe care Comisia Europeană a decis presuspendarea să fie realocaţi în anvelopa României în acele programe care au avut succes.

"O să acceptăm nişte corecţii financiare (...). Dacă acceptăm, aici e avantajul negocierilor pe care l-am avut în această vară şi toamnă, şi aici Comisia Europeană a fost foarte de ajutor, nu doar receptivă, ci constructivă, există posibilitatea ca acele corecţii, acei bani pe care îi pierdem să nu-i pierdem de tot, ci să fie realocaţi în anvelopa României în programele în care am avut succes", a spus primul-ministru la Carei, în judeţul Satu Mare, unde a participat la manifestările ocazionate de Ziua Armatei române.

Serviciile Comisiei Europene au informat joi dimineaţă autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE. Potrivit unui comunicat al CE, acest fapt survine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor Transport, Regional şi Creşterea competitivităţii economice. AGERPRES


Context:

Timp de aproape trei ani, Comisia a fost angajată într-un dialog continuu cu autoritățile române cu privire la creșterea capacității de absorbție a fondurilor UE. Au fost identificate probleme și au fost solicitate soluții cu scopul de a evita pierderea banilor din partea UE. În decembrie 2010, în urma unei inițiative a președintelui José Manuel Barroso, României i s-a solicitat să elaboreze și să pună în aplicare un plan de acțiune conținând măsuri corective concrete pentru abordarea deficiențelor identificate. În plus, s-a recurs la expertiză externă din partea instituțiilor financiare internaționale pentru a oferi asistență României în pregătirea și implementarea proiectelor.

Au fost efectuate misiuni de audit de către Comisie și autoritatea română de audit în 2010 și 2011. În urma acestor misiuni, Comisia a identificat deficiențe grave cu privire la sistemul de gestionare și control pentru fondurile structurale din România și a întrerupt plățile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) și al Fondului de coeziune la mijlocul anului 2011. În decembrie 2011, Comisia a reluat plățile, în urma angajamentului ferm al României de a îmbunătăți sistemul de gestionare și control pentru achizițiile publice. Autorităților române li s-a solicitat ca, până la mijlocul anului 2012, să demonstreze că sistemul funcționează în mod eficient. Cu toate acestea, rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie/iulie 2012 atât de auditori naționali, cât și de auditori ai Comisiei arată că persistă deficiențe grave. În aceste condiții, Comisia nu poate efectua plăți.

Scrisorile de presuspendare trimise astăzi reiterează acțiunile care trebuie întreprinse la nivel național și indică măsurile practice necesare pentru realizarea unui sistem de gestionare și control eficient. Aceste măsuri nu constituie o surpriză, deoarece a existat un dialog constant între autoritățile române și Comisie cu privire la măsurile necesare.


Comments