Stiri‎ > ‎

Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

postat 22 apr. 2013, 03:46 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană (CE) a adoptat luni o recomandare către statele membre UE privind deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, precum şi o recomandare privind deschiderea negocierilor pentru un Acord de asociere cu Kosovo, a anunţat comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate Stefan Fule, citat de Tanjug.
'Comisia consideră că Serbia a îndeplinit criteriul prioritar, cel care prevedea luarea de măsuri în vederea unei ameliorări vizibile şi durabile a relaţiilor sale cu Kosovo', a scris CE într-un raport înaintat miniştrilor afacerilor europene din statele membre UE. 'În consecinţă, Comisia recomandă deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană', precizează raportul, preluat de AFP şi Tanjug.
Documentul detaliază cronologia celor zece runde de negocieri între Belgrad şi Pristina, inclusiv întrevederea dintre preşedintele sârb, Tomislav Nikolic, şi preşedintele Kosovo, Atifete Jahjaga, subliniind de asemenea implementarea cu succes a Acordului privind managementul integrat al frontierelor.
CE va continua să monitorizeze progresele Serbiei în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de aderare şi a condiţiilor Procesului de stabilizare şi asociere, potrivit raportului.
Decizia executivului comunitar survine la puţin timp după ce guvernul sârb a dat, luni dimineaţă, undă verde semnării acordului privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, parafat la 19 aprilie sub egida Uniunii Europene, la 14 ani de la încheierea războiului sârbo-kosovar şi la cinci ani de la independenţa proclamată unilateral de provincia rebelă.
Liderii guvernelor de la Belgrad şi Pristina au anunţat vineri la Bruxelles că au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, la capătul mai multor luni de negocieri dificile. Acordul se referă mai ales la organizarea administrativă a nordului Kosovo, regiune populată preponderent de sârbi care nu recunosc autoritatea Pristinei.
 
 
Stire preluat de pe site-ul Agerpres.
Comments