Stiri‎ > ‎

Comisia juridică din PE votează în unanimitate ridicarea imunităţii lui Severin

postat 21 iun. 2011, 00:03 de Contact Eurocentrica   [ actualizat la 21 iun. 2011, 00:19 ]
Comisia juridică a Parlamentului European a votat, în unanimitate, luni, ridicarea imunităţii eurodeputatului român Adrian Severin.

Avizul dat de Comisia JURI a Parlamentului European este consultatitv, iar plenul se va pronunţa prin vot, joi, legat de ridicarea imunităţii lui Severin.

Potrivit procedurilor PE, după votul din plen, dacă decizia va fi de ridicare a imunităţii, hotărârea va fi comunicată autorităţilor române. Comisia JURI a luat în discuţie ridicarea imunităţii lui Adrian Severin, la precedenta şedinţă, din 22-23 mai. Eurodeputatul Adrian Severin a fost audiat, atunci, în Comisia JURI, după care raportorul Francesco Speroni a redactat raportul în cazul acestuia.

După audierea în Comisia JURI, Adrian Severin declara, pentru Mediafax, că doreşte clarificarea cazului său, acuzând "manevre absolut asemănătoare şi de înscenări absolut din aceeaşi familie" ca în cazul lui Dominique Strauss-Kahn.

Comisia JURI a fost sesizată, potrivit procedurilor, în legătură cu ridicarea imunităţii europarlamentarului Adrian Severin, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a adresat o cerere în acest sens Parlamentului European la 5 aprilie.

Conform procedurilor, după ce preşedintele PE, Jerzy Buzek, a primit notificarea autorităţilor române, a fost sesizată comisia de specialitate - respectiv cea de Afaceri Juridice (JURI). Raportor a fost desemnat europarlamentarul italian Enrico Francesco Speroni. Acesta reprezintă în PE Liga Nordului, partid care este afiliat la Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei din PE. Acest grup politic din Parlamentul European este format din reprezentanţii partidelor de extremă dreaptă eurosceptice.

De altfel, cunoscut ca eurosceptic, Speroni - fost şef de cabinet al lui Umberto Bossi - s-a făcut remarcat, printre altele, când PE se pregătea să voteze un nou regulament de conduită al europarlamentarilor în timpul şedinţelor, cu sancţiuni faţă de eurodeputaţii care tulbură buna desfăşurare a lucrărilor. Enrico Francesco Speroni introdusese un amendament care cerea "transferarea la Guantanamo a eurodeputaţilor necivilizaţi". Amendamentul a fost însă respins. Speroni va redacta un raport referitor la ridicarea imunităţii lui Adrian Severin, urmând ca acesta să fie supus votului membrilor Comisiei.

După votul membrilor JURI, subiectul va intra cu prioritate pe agenda primei reuniuni plenare a PE, care va avea loc joi, la Bruxelles.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments