Stiri‎ > ‎

Comisia lansează competiția pentru alegerea Capitalei Verzi a Europei, ediţia 2014

postat 14 iun. 2011, 08:22 de Contact Eurocentrica   [ actualizat la 16 iun. 2011, 06:39 de Admin euROcentrica ]
Comisia Europeană a lansat, marţi, competiţia pentru alegerea Capitalei Verzi a Europei, data limită pentru depunerea candidaturilor pentru titlul din 2014 fiind 14 octombrie 2011.

Tooate orașele europene care au mai mult de 200.000 de locuitori își pot depune candidatura pentru titlul de „Capitală Verde a Europei”, ediţia 2014. Participarea este deschisă tuturor statelor membre UE, țărilor candidate (Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Croația, Muntenegru și Islanda), precum și țărilor din Spațiul Economic European (Islanda, Norvegia și Liechtenstein). În cazul țărilor în care nu există niciun oraș care să aibă mai mult de 200.000 de locuitori, este eligibil orașul cu cel mai mare număr de locuitori.

Premiul „Capitala Verde a Europei” recunoaște și recompensează orașele cele mai avansate în promovarea unui mod de viață urbană care să respecte mediul înconjurător și care pot constitui exemple de urmat pentru alte orașe. Scopul acestui premiu anual este de a ajuta orașele europene să devină locuri mai atrăgătoare și mai sănătoase – „potrivite pentru viață”. Patru orașe - Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz și Nantes – au primit titlul până acum, din 2010 până în 2013.

Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori: contribuția pe plan local la combaterea schimbărilor climatice globale, modalităţile de transport, zonele verzi urbane,zgomotul, generarea și administrarea deșeurilor, natura și biodiversitatea, aerul, consumul de apă, tratarea apelor uzate, eco-inovarea și ocuparea durabilă a forței de muncă, gestionarea mediului de către autoritățile locale, precum și performanțele energetice.

Premiul "Capitala Verde a Europei" a fost conceput ca o inițiativă de promovare și recompensare a eforturilor, de stimulare a activităților ecologice ale orașelor și de prezentare și încurajare a schimbului de bune practici între orașele europene.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/14062011_capitala_verde_2014_ro.htm

Comments