Stiri‎ > ‎

Comisia lansează o procedură de constatare a încălcării legislaţiei UE împotriva României

postat 19 mai 2011, 03:59 de Contact Eurocentrica

Comisia Europeană a lansat astăzi o procedură de constatare a încălcării dreptului comunitar împotriva României în legătură cu încheierea unui acord bilateral privind serviciile aeriene încheiat cu Rusia şi a trimis României o cerere oficială de informaţii cunoscută sub denumirea de „scrisoare de notificare oficială”. Comisia este îngrijorată de faptul că acest acord ar putea compromite tratamentul egal al companiilor aeriene din UE şi ar putea denatura concurenţa dintre acestea.

Acordurile bilaterale privind serviciile aeriene încheiate între un stat membru al UE şi o ţară terţă trebuie să conţină o „clauză de desemnare a UE” prin care se recunoaşte faptul că termenii respectivelor acorduri se aplică în egală măsură tuturor companiilor aeriene din UE, nu doar celor ale statului membru în cauză. Această obligaţie reprezintă un element esenţial al pieţei comune europene a serviciilor aeriene, creată la începutul anilor '90, care le garantează tuturor companiilor aeriene dreptul de a opera în aceleaşi condiţii oriunde în UE.

Rusia este una dintre puţinele ţări din lume care nu recunoaşte faptul că toţi transportatorii aerieni din UE trebuie trataţi în mod egal şi că orice acord bilateral trebuie să includă „clauza de desemnare a UE” şi să se aplice tuturor. Acest fapt generează probleme grave de ordin practic, putând compromite exercitarea drepturilor de trafic, de exemplu, în cazul companiilor aeriene preluate de un transportator aerian din alt stat membru al UE.

Statele membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde unei scrisori de notificare oficială. În absenţa unei reacţii satisfăcătoare, Comisia va transmite un aviz motivat prin care va solicita României să îşi modifice acordul bilateral privind serviciile aeriene încheiat cu Rusia.

Sursa:

http://ec.europa.eu/romania/news/infringement_acord_ro-ru_companii_aeriene_ro.htm

 

Comments